Kurti na godišnjicu zločina u Račku: Kosovo ne oprašta zločine Srbije 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu)

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Štimlju da je traženje pravde sveta dužnost i da porodice ubijenih pre 25 godina u selu Račak, u toj opštini, zaslužuju da počinioci zločina budu izvedeni pred lice pravde.

Na akademiji povodom 25 godina od ubistva u selu Račak ona je kazala da je 15. januara 1999. godine „svet doživeo jedan od najstrašnijih masakra koji se dogodio u Evropi krajem 20. veka“.

„15. januar 1999. godine uzdrmao je temelje ljudske svesti svuda u demokratskom svetu. Svet je doživeo jedan od najstrašnijih masakra koji se dogodio u Evropi krajem 20. veka. Živi su svedoci koji su iskusili brutalnost tog dana. Pored preživelih meštana, čija su svedočenja neophodna za otkrivanje počinilaca zločina, ovaj masakr je imao glavnog svedoka koji je i danas prisutan i na ovu godišnjicu, ambasadora Vilijama Vokera. Ovo snažno svedočenje okrenulo je čitav naš napor za slobodu protiv Miloševićevog genocida“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, poziv na ostvarenje pravde za ubijene je u funkciji zaštite ljudskog dostojanstva.

„Traganje za pravdom je zadatak i znak koji prevazilazi etničke granice i etničke pripadnosti. Porodice masakriranih zaslužuju da počinioci ovog zločina protiv čovečnosti budu izvedeni pred lice pravde“, rekla je ona.

Premijer Aljbin Kurti je rekao da „narod i Republika Kosovo ne opraštaju zločine koje je Srbija počinila tokom rata, ;ni u Račku ni bilo gde drugde“.

„Zločini počinjeni tokom rata nikada ne zastarevaju, jer se ne mogu izbrisati iz istorije države Srbije koja je te zločine počinila i iz istorije Kosova i njegovog naroda koji ih je sa toliko bola doživeo i sa tolikim gubitkom nasledio“, rekao je Kurti.

Bivši šef Posmatračke misije OEBS-a na Kosovu tokom 1999. godine Vilijam Voker ocenio je da je Kosovo jedna od najuspešnijih demokratija u Evropii.

„Kosovo je danas uspešna priča, po mom mišljenju ovo je jedna od najuspešnijih demokratija u Evropi, ako ne i u svetu. Sloboda govora, sloboda štampe, sloboda veroispovesti, bezbrojne slobode koje imate“, naglasio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari