Albin Kurtifoto BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu

Kosovski premijer Aljbin Kurti obratio se Srbima na Kosovu video porukom u kojoj je rekao da su potrebni prevremeni izbori, kao i otvorena i slobodna predizborna kampanja u četiri opštine na severu. Kako je dodao, za to je potrebna vladavina prava, „sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca“, a uz vladavinu prava mogao bi da se postepeno smanji broj policajaca po opštinskim zgradama.

Kurti je naveo da „zna da situacija nije laka“ i da svi „strepe od nepredvidljivih događaja u skorijoj budućnosti“.

“Meni je žao što smo morali da održimo izbore u četiri opštine na severu Kosova na koje je izašao tako malo broj građana. U decembru prošle godine smo odložili izbore za četiri meseca nadajući se da će Srpska lista učestvovati na izborima. Međunarodna zajednica nam je obećala da ukoliko mi prihvatimo Aneks sporazuma iz Ohrida da će oni osigurati učestvovanje Srpske liste na izborima. U martu ove godine, 17-og, smo produžili rok za registraciju stranaka za pet dana ali sve to uzalud. Pomislio sam da će barem Aleksandar Jablanović da pobedi u Lreposaviću ali on je izašao iz trke 21. aprila, dva dana pred sigurnu pobedu. Čuo sam da je dobio milion evra i dva stana u Beogradu, možda i nije tačno ali u svakom slučaju mora da se radi o prevelikom pritisku ili preluksuznoj ponudi koja je naterala Jablanovića da kaže da neće da maltene šutira penal”, rekao je Kurti.

Dodao je da su predstavnici Srpske liste pa i Jablanović svašta rekli o Kosovu i o njemu, ali da je on ipak ostao spreman da ih prihvati kao buduće gradonačelnike.

“Nažalost, ja nemam ni moć a niti volju da ih nateram da se kandiduju na izborima. Sada je gradonačelnik Ljuljzim Hetemi dok se ne izabere novi. U tom cilju su nam potrebni prevremeni izbori, otvorena i slobodna predizborna kampanja u četiri opštine na severu. Bez fer i demokratske kampanje nema ni fer ni demokratskih izbora. Zato je prevashodno potrebna vladavina prava, jedna sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca, to mi hoćemo i moramo da uspostavimo zajedno. Uz vladavinu prava možemo postepeno da smanjimo broj policajaca po opštinskim zgradama”, kaže Kurti.

Dodaje da su potrebni sastanci u Briselu za hitnu, potpunu i bezuslovnu primenu Osnovnog sporazuma čiji je sastavni deo Ohridski aneks.

“Sada mi je jasno da je predsednik Srbije rekao ‘da’ sporazumu da ga ne potpiše i sada se žali što je rekao ‘da’, što je prihvatio taj sporazum, što znači de fakto priznanje Republike Kosovo. Očigledno je vlast u Beogradu u potražnji za vremeplovom, ponekad žele da se vrate u doba pre juna 1999. godine, kada smo se oslobodili, ponekad pre februara 2008. godine kada smo proglasili nezavisnost, ponekad pre februara ove godine kada je Vučić prihvatio briselski sporazum a kao što ste i vi sami čuli, ponekad žele da se vremeplovom vrate pre decembra 2002. godine kada sam ja izašao iz srpskih zatvora”, kaže Kurti.

Ističe da se napadi i kidnapovanje policajaca, pucanje na vojnike Kfora, nasilni napadi na novinare neće tolerisati.

“Demokratsko i liberalno društvo ne podnosi kulturu siledžija. Aleksandar Vučić danas predstavlja spremnost Srbije da izgubi još jedan rat, istovremeno vam je garancija da 90-te neće postati prošlost. Ja nisam za rat, ja sam protiv rata, ja sam social-demokrata, ja sam patio tokom rata, bio sam ratni zarobljenik više od dve i po godine. Izgleda da on ima samo lepa sećanja na rat i takve osećaje jer je i tada bio na vlasti kao ministar u vladi Slobodana Miloševića i za razliku od danas imao je vlast bez obaveza jer je svu odgovornost snosio Milošević”, dodao je Kurti.

Naveo je da “takozvani naprednjaci više od deset godina kriminalizuju politiku u Srbiji a sada na severu pokušavaju da politizuju kriminalce”.

„Dragi građani više puta sam naglašavao da je ova država naša zajednička ona koja nas grli i štiti, a za dobrobit koje smo se dužni boriti. Krenimo u bolju budućnost zajedno gradeći čvrste mostove zbog onoga što želimo za nas same i naše porodice. Kuća je tamo gde je dom, a naša država je dom svih nas“, rekao je Kurti u obraćanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari