Kurti ponovio i Borelju: Referendum na suverenoj teritoriji druge države neprihvatljiv 1Foto Tviter@albinkurti

Manje od četiri dana od održavanja referenduma Srbije za ustavne promene, u fokusu javnosti je napokon izbilo pitanje (ne)učešća srpskih državljana na Kosovu.

Gotovo istovremeno o tome su večeras govorili i srpski predsednik i kosovski premijer, premda kratko – Vučić u nekoliko rečenica u intervjuu za RTS koji se upravo završio, a Aljbin Kurti na Tviteru, nakon telefonskog razgovora sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.

„Preneo sam naš stav: Srbi na Kosovu sa dvojnim državljanstvom mogu da glasaju na referendumu Srbije poštom ili u kancelariji za vezu u Prištini. Referendum na suverenoj teritoriji druge države nije praksa prihvatljiva za bilo koju demokratsku zemlju“, naveo je Kurti na Tviteru.

„Ne budu li srpski državljani dobili pravo da u nedelju na Kosovu glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, posledice će biti veće i dalekosežnije nego što Albanci i Kvinta pretpostavljaju“, upozorio je večeras Aleksandar Vučić u studiju RTS.

„Nadam se da albansko rukovodstvo neće da pravi gluposti, kao što vole da ih prave, kao što uživaju u krajnje neodgovornom ponašanju“, naveo je, dodajući:

„Mi ćemo tu morati da se uzdržavamo i da Srbe na Kosovu molimo da se uzdržavaju sve što možmo da uradimo, jr za nas stabilnost i mir imaju najvišu cenu“,

Za kosovsku vlast i Kvintu, imao je poruku: „Da poštuju Briselski sporazum i sve što je unapred dogovoreno. To je moja molba i Kvinti i kompletnoj međunarodnoj zajednici – da svoje čedo koje toliko maze i paze, da to svoje čedo obaveste da moraju da poštuju sve sporazume“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari