Kurti: Napade u Zubinom Potoku i Zvečanu izvršili pojedinci koje podržava Srbija 1FOTO EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da su napade u Zubinom Potoku i Zvečanu počinili pojedinci ili grupe koje Srbija podržava i ohrabruje.

Kurti je na Fejsbuku naveo da preliminarni rezultati istrage ukazuju da požar u zgradi u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku nije bio slučajan već da je namerno izazvan, preneo je Kossev.

On je dodao da su u zgradi Centra za registraciju vozila u Zvečanu bačene dve ručne bombe koje, na sreću, nisu eksplodirale.

„Pojedinci ili grupe čije kriminalne aktivnosti ugrožavaju vladavinu prava i javni red, napadaju našu državu i remete mir. Njih ohrabruje i podržava Srbija, tačnije, tamošnji autokratski režim“, kazao je Kurti.

Dodao je i da zvanični Beograd koristi Srbe na Kosovu kako bi se izazvao ozbiljan međunarodni sukob.

„Takvo podmetanje požara i zločinci koji to rade neće se tolerisati“, naglasio je Kurti i poručio da je Kosovska policija profesionalna institucija koju svi moraju poštovati.

Kurti je pozvao građane, posebno severno od Ibra, bilo da su Srbi, Albanci, Bošnjaci ili Romi, da ostanu mirni i sarađuju sa institucijama Kosova.

Podsećamo, nepoznate osobe prethodne noći zapalile su Centar za registraciju vozila u zgradi Opštine Zubin Potok, a eksplozivom je izvršen napad na Centar za civilnu registraciju u Zvečanu.