Kurti o početku mera oko ličnih dokumenata: Ovo što počinjemo od 1. avgusta Srbija sprovodi pre 11 godina 1Foto: Armend NIMANI / AFP

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je, najavljujući stupanje na snagu recipročnih mera o korišćenju ličnih karata od 1. avgusta, da Srbija te mere sprovodi već 11 godina i naglasio da je obaveza vlade koju on predvodi da štiti prava građana od „diskriminacionih postupaka“.

„Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija je započela da sprovodi pre 11 godina“, poručio je Aljbin Kurti u video poruci na srpskom jeziku, dan uoči najavljeno sprovođenje mera iz Prištine za uklanjanje srpskih tablica gradova na Kosovu i srpskih ličnih karata.

Za to vreme Kosovska Mitrovica ponovo je osvanula sa lecima: „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“, javlja portal KoSSev.

„Dragi sugrađani, kada govorimo o pravu i pravdi, a time i o suverenosti države, moramo govoriti i o reciprocitetu u smislu korišćenja ličnih karti na teritoriji države“, rekao je Kurti u video poruci kojom se obratio kosovskim Srbima.

Ova se poruka odnosi na one državljane Srbije koji ne poseduju kosovska dokumenta, a kojima će se, od 1. avgusta, kako je najavila kosovska vlada, pri ulasku na Kosovo izdavati tzv. deklaracioni list koji će važiti tri meseca.

„Ne želim da na bilo koji način ovakav naš postupak protumačite drugačije osim kao kršenje vaših prava kao državljana Republike Kosovo“, tvrdi Kurti, uz dodatak da je obaveza vlade koju on predvodi da štiti prava ovih građana, od „diskriminacionih postupaka“.

Takvi postupci su „pretnja državi“, kaže Kurti, ali istovremeno su i „pretnja svima nama kao njenim građanima“.

I dok trpi kritike za nedostatak komunikacije sa Srbima na Kosovu, Kurti tvrdi upravo suprotno u ovom videu, podsećajući na to da se više puta obraćao baš njima, navodi portal Kossev

„Jer jedino tako zajedno možemo obezbediti bolju i svetliju budućnost“, poručio je Kurti io zatražio „poverenje i volju“ da se zajednički završi proces registracije.

„Moja vlada, a prema tome i svi nadležni ministri su vam na raspolaganju u vezi sa svim pitanjima i nedoumicama koje možete da imate u vezi sa ovom temom“, poručio je Kurti Srbima.

Prethodno je, u petak, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja održao sastanak sa koordinatorima centara za registraciju vozila i poručio da je za primenu odluka iz Prištine sve spremno.

Istovremeno, kosovska vlada podsetila je juče da od 1. avgusta počinje i sprovođenje odluke donete krajem juna, odnosno za izdavanje deklaracionog lista za sve one koji poseduju lične karte izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Kosovo.

Deklaracioni list biće izdavan na svakom kopnenom i vazdušnom prelazu i važiće 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, odnosno, identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Kada je ova odluka doneta 29. juna, tada je istovremeno saopšteno i to da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra.

Kosovske vlasti ove tablice smatraju „ilegalnim“ zbog čega koriste termin „registracija“, a istu odluku smatraju ustupkom sa „povoljnostima“, kao što je „oslobađanje od carinjenja“ prema građanima koji imaju ove tablice, navodi portal KoSSev.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.

Osim političkih osuda, iz Beograda još uvek izostaju konkretne i javne instrukcije državljanima Srbije na Kosovu.

Kosovska Mitrovica osvanula je jutros sa novim lecima: „Nema predaje – lična karta ostaje“, a pre nekoliko dana, na automobilima u glavnoj ulici su osvanuli leci „Nema predaje – KM ostaje!“

Ista poruka ispisana je pomoću šablona u glavnoj ulici i početkom meseca, a samo nekoliko dana pre toga sa brda Kamilja iznad Leposavića „nema predaje“ poručio je i Milan Radoičić.

Portal Kossev navodi da je u anketama, koje su u od sinoć u toku na Instagram, Fejsbuk i Tviter stranici tog portala, na pitanje da li će uklanjati svoje KM tablice i uzeti kosovske od četiri ponuđena odgovora – „Hoću“, „Neću“, „Ukoliko budem morao/la“, „Očekujem instrukciju iz Beograda“, više od 65 posto od skoro 600 anketiranih, odgovorilo da to neće učiniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.