Kurti poručio: Verujem da će se Brisel i Lajčak više baviti Vučićem koji je pokrao izbore uz pomoć Dodika, Mandića i Radoičića, umesto pritiska na nas 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu)

Pošto je prema poslednjoj izjavi evropskog predstavnika Miroslava Lajčaka nacrt statuta Zajednice srpskih opština samo unutrašnje pitanje Kosova, sledeće godine mogu da napišem moderan evropski nacrt uz konsultacije sa svojim ministrima, za zajednice i povratak i lokalnu samoupravu, Nenadom Rašićem i Eljbertom Krasnićijem, poručio je danas premijer Kosova Aljbin Kurti, a prenosi Kosovo online.

Kurti je na Fejsbuku objavio sedam tačaka koje se, prema njemu tiču normalizacije odnosa, a u okviru njih se osvrnuo i na jučerašnji intervju Lajčaka u kom je on naveo da nije neophodno da Srbija potpiše statut ZSO jer on treba da bude interni dokument Kosova.

U prvoj tački Kurti navodi da je apsolutni prioritet za Vladu bezbednost Kosova, teritorijalni integritet i život i dobrobit građana bez razlike.

„Zaključci istraga o terorističkom i zločinačkom napadu od 24. septembra u Banjskoj i Zvečanu, kada je ubijen narednik Afrim Bunjaku, moraju se odmah objaviti. Milan Radoičić i pripadnici njegove paravojne grupe moraju biti predati kosovskim vlastima“, navodi Kurti u tački dva.

U trećoj kaže da se nada da će EU i SAD uvesti sankcije Srbiji.

„Posebno njenom predsedniku Aleksandru Vučiću, zbog neprijateljskog i agresivnog ponašanja i delovanja prema Kosovu, zbog eskalacije na severu naše zemlje i odustajanja od Osnovnog sporazuma (putem pisma predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić od 14. decembra)“, naveo je Kurti.

Zatim je ponovio zahtev da se Kosovu ukinu sankcije EU i SAD i da Kosovo dobije status kandidata za EU i u Partnerstvu za mir.

„Rečeno mi je da Srbija treba da prihvati i nacrt statuta Asocijacije. Prema poslednjoj izjavi evropskog emisara Miroslava Lajčaka, pošto je nacrt statuta samo unutrašnje pitanje Kosova, u narednih godinu dana mogu da napišem moderan evropski nacrt uz konsultacije sa svojim ministrima Nenadom Rašićem (za zajednice i povratak) i Eljbertom Krasnićijem (Administracija lokalne samouprave)“, napisao je Kurti.

U tački šest on navodi da bi Osnovni sporazum (sa Aneksom za implementaciju) za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije mogao da bude potpisan na Samitu Evropskog saveta 21. i 22. marta 2024. godine.

„Verujem da će se Brisel i evropski emisar Lajčak mnogo više baviti predsednikom Srbije Vučićem koji je pokrao izbore u Srbiji uz pomoć Dodika, Mandića i Radoičića (posebno u Beogradu) i koji je istupio iz Osnovnog sporazuma od 27. februara 2023 (putem pisma premijerke Ane Brnabić), umesto da se vrši pritisak javnosti na nas opcijama koje pretvaraju demokratsko i proevropsko Kosovo u problematičnu temu“, naveo je Kurti u sedmoj tački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari