Kurti poziva međunarodnu zajednice da pojača pritiske na Srbiju u vezi sa sudbinom nestalih: Otvoreni grobovi na Kosovu čekaju istinu 1foto: Printscreen/Facebook/Albin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na Srbiju kako bi rasvetlila sudbinu nestalih, a koja je, kao je naveo, odgovorna za nestanak građana Kosova.

Kurti je na Dan nestalih rekao da pravda mora biti zadovoljena kažnjavanjem političkih, vojnih i policijskih zvaničnika odgovornih za te zločine.

„Otvoreni grobovi na Kosovu čekaju istinu. Težina odsustva opterećuje porodice 1.617 osoba koje su nasilno nestale tokom rata na Kosovu. Majke čekaju dan kada će staviti cvet u znak sećanja na svoje najmilije. Kidnapovani su nasilno nestali od strane naručioca, izvršne vlasti Srbije“, napisao je Kurti na fejsbuku.

Dodao je da je posle pada Slobodana Miloševića, u Srbiji otkriveno pet velikih masovnih grobnica u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu, Rudnici i Kiževcu, sa ukupno 950 kidnapovanih i ubijenih.

„Srbija i dalje stoji nad masovnim grobnicama dok ih negira. Danas i uvek pozivam međunarodne partnere da pojačaju pritisak na Srbiju, kao odgovornu za nestanak naših građana, da rasvetli njihovu sudbinu i da ostvari pravdu kažnjavanjem političkih, vojnih i policijskih zvaničnika odgovornih za ove zločine“, napisao je Kurti.

Inače, prema poslednjim podacima, na Kosovu je još uvek 1.617 slučajeva nestalih lica, od kojih su 1.355 muškarci i 262 žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari