Kurti proziva Srpsku listu zbog odbijanja da učestvuje na izborima u aprilu: To je mešanje Beograda 1Foto: Beta/AP/Franc Zhurda

Premijer Kosova Aljbin Kurti prozvao je Srpsku listu na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter zbog neučestvovanja na izborima 23. aprila i zatražio od institucija u Briselu da reaguju.

„Srpska lista je odbila da učestvuje na lokalnim izborima u 4 severne opštine ovog aprila. Ovo je jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove. EU mora da osudi ovo brzo kršenje Osnovnog sporazuma“, glasi Kurtijeva objava.

Predstavnici Srpske liste ranije su izjavili da je njihov uslov za učešće na izborima, koje je Priština raspisala za 23. april, osnivanje Zajednice srpskih opština i povlačenje jedinica specijalne policije sa Severa.

Problem učestvovanja na izborima nastao je usled napuštanja prištinskih insituticija od strane Srba u novembru 2022. čiji je formalni razlog privođenje i hapšenje pripadnika srpske zajednice.

Sa druge strane, zvanični Beograd razočaran je time što je Kurtijeva Vlada uskratila glasanje na Kosovu za srpske izbore od 3. aprila 2022, kao i za referendum o promenama u pravosuđuju u skladu sa zahtevima EU od 16. januara 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari