Kurti razgovarao sa ambasadorima Kvinte i EU, večeras sa delegacijom SAD 1Aljbin Kurti, arhiva Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao je sa ambasadorima Kvinte i šefom kancelarije EU u Prištini o političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, saopšteno je danas. 

Kurti je tokom razgovora sa ambasadorima ponovio da se Vlada Kosova zalaže za „principijelan i izbalansiran“ dijalog sa Srbijom koji će po njegovim rečima, biti okončan „obostranom priznanjem“, saopšteno je iz kabinete premijera.

Govoreći o „ruskoj agresiji na Ukrajinu“, Kurti je naveo da je Kosovo „trenutno uskladilo“ politiku sa SAD i EU i uvelo sankcije Moskvi kao i da je „pokazalo solidarnost“ sa ukrajinskim narodom kroz izražavanje spremnosti da prihvati oko 5.000 izbeglica iz te zemlje.

Premijer Kosova i predsednica Vjosa Osmani sastaće se večeras u Prištini sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid i zamenikom pomoćnika državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i posebnim izaslanikom za Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice i premijera Kosova, posle susreta će biti održane konferencije za novinare.

Zvaničnici SAD sutra će posetiti Beograd, a potom nastaviti diplomatsku turneju po Zapadnom Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari