Kurti: Rusija, posle invazije, pojačala napore da destabilizuje situaciju na Kosovu u saradnji sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je Rusija, nakon invazije na Ukrajinu, pojačala svoje napore da destabilizuje bezbednosnu situaciju na Kosovu i to posebno u saradnji sa Srbijom, njenim bliskim saveznikom na Zapadnom Balkanu, objavio je danas portal KoSSev.

Kurti je na prijemu organizovanom za članove Komiteta Saveta EU za civilne aspekte upravljanja krizama na Kosovu u organizaciji Euleksa i ambasade Češke rekao da je kosovska vlada u skladu s tim odgovorila intenziviranjem saradnje sa NATO, EU, SAD, Velikom Britanijom i ključnim evropskim saveznicima.

„Takođe smo udvostručili sredstva za Kosovske bezbednosne snage“, rekao je Kurti.

Na prijemu je izneo i podatak da je tokom mandata njegove Vlade sprovedeno oko 800 policijskih operacija protiv privrednog kriminala i korupcije i uhapšeno više od 2.000 ljudi, uključujući oko 300 javnih i državnih funkcionera.

„Razbili smo 68 kriminalnih grupa i zaplenili preko 1,7 tona ilegalne droge“, rekao je Kurti govoreći o vladavini prava i bezbednosnoj situaciji na terenu.

Dodao je da Vlada i narod na Kosovu veruju u EU.

„Svi moramo braniti EU i EU mora da se širi“, poručio je Kurti.

Izjavio je i da je njegova vlada preduzela korake za jačanje dijaloga sa srpskom, ali i drugim manjinskim zajednicima na Kosovu i da mu je cilj da se ti građani integrišu kao punopravni i ravnopravni.

Ocenio da su prava manjina na Kosovu zaštićena i da će biti zaštićena i u budućnosti „jer je jednakost za sve neophodna za zdravu demokratiju“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari