Kurti sa Albancima sa juga Srbije: Srbija pasivizirala 6.000 adresa Albanaca, izbori nedemokratski 1Sastanak Kurtija i lideri Alcanaca sa juga Srbije Izvor: KoSSev

Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu učinjena je velika nepravda pasivizacijom više od šest hiljada adresa albanskog stanovništva u tim opštinama i nedavni izbori u Srbiji nisu bili ni slobodni, ni demokratski, poručeno je sa satanka albanskih politčara sa juga Srbije sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Radi se o tihom etničkom čišćenju koje nosi velike posledice, a nedostatak jedinstva među samim Albancima čini dodatnu štetu, rečeno je na sastanku, prenosi portal KoSSev.

Kako je i najavljeno, kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se jutros sa albanskim liderima Preševa, Medveđe i Bujanovca. Sunarodnike je primio zajedno sa ministrom životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburnom Alijuom.

Tokom ovog sastanka razgovarano je o rezultatima izbornog procesa u Srbiji, posebno za tri opštine sa albanskom većinom.

Na ovim izborima učestvovale su i albanske stranke koje su konkurisale sa dve liste „Koalicija ujedinjenih Albanaca“ i „Albanska demokratska alternativa“.

koje nosi „velike posledice“.

„Ovaj metod Srbije – pasivizacija adresa –  kojim je uskraćeno osnovno i demokratsko pravo glasa, doneo je nezadovoljavajuće rezultate. Dakle, ovi izbori nisu bili ni slobodni ni demokratski“, rekao je on.

Nedostatak jedinstva i koordinacije albanskih političkih subjekata na jednom frontu bio je sa druge strane dodatno štetan faktor za izborne rezultate, rekao je ovaj premijer.

„Stanje Albanaca u ovim opštinama, uz diskriminatornu i opresivnu politiku Srbije, zahteva zajedničko zalaganje i povećanu budnost, odlučnost i očuvanje političkog jedinstva albanskih entiteta u Preševu, Medveđa i Bujanovac. Posle suzbijanja diskriminacije koja se sprovodi prema Albancima, ne treba podržavati pokušaje uzajamnog iritiranja Albanaca, a što je i namera kako bi se svrgnula gradonačelnica Preševa, Ardita Sinani. Podela su pogrešne i čine štetu“, rekao je Kurti.

Zato saradnja i „pravedno usklađivanje“ u zaštiti i unapređenju prava Albanaca nisu samo neophodnost, već i „neophodnost vremena“.

Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) na osnovu 97,96 odsto obrađenih biračkih mesta, Koalicija Albanaca Preševske doline neće imati predstavnike u novom sazivu Skupštine Srbije.

„Koalicija Albanaca osvojila je 0,26 odsto glasova, što nije dovoljno za poslaničko mesto“, saopštili su iz RIK-a 6. aprila.

Učesnici

Sastanku su prisustvovali gradonačelnica Preševa Ardita Sinani, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi, predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, predsednik albanskog nacionalnog saveta Ragmi Mustafa, zamenik gradonačelnika Preševa i ujedno predsednik albanske Demokratska partije Ragmi Mustafa, predsednik Albanske demokratske unije Naser Aziri, predsednik Pokreta za demokratski progres Šćiprim Musljiu, predsednik Albanske demokratske alternative, Armend Aljiu, opštinski odbornik Medveđe Fehmi Beha i član Saveta za međunacionalne odnose u opštini Medveđa Arben Ferati.

U međuvremenu, uprkos pozivu, predsednik Alternative za promene Šćiprim Arifi i predsednik SO Preševo, ujedno i predsednik Pokreta za reforme – Sami Saljihu nisu došli na sastanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.