Kurti uveren da će biti novi premijer Kosova 1

Aljbin Kurti, jedan od osnivača ultradesnog pokreta Samoodređenje, uveren je da će biti novi kosovski premijer, a povodom dijaloga o normalizaciji odnosa od Beograda očekuje da se „pokaje za zločine počinjene u prošlosti“, preonsi HINA.

„U suštini mi nismo protiv razgovora, ali je važno pridržavati se nekih principa. Paralelno želimo da počnemo razgovore s kosovskim Srbima i o njihovoj ulozi u kosovskom društvu – kao lekara, studenata, taksista, stolara, nezaposlenih i muškaraca i žena“, izjavio je nekadašnji vođa pokreta Samoodređenje koji se, učestvujući samostalno na prošlonedeljnim vanrednim kosovskim izborima, nametnuo kao druga politička snaga po broju osvojenih glasova.

„Verujem da sam ja novi premijer Kosova“, rekao je Kurti u intervjuu švajcarskoj televiziji.

Kurti navodi kako neće biti protiv dijaloga sa Beogradom, ali sugeriše da pre svega treba započeti „dijalog o dijalogu“.

„Mi sa Srbima želimo da sarađujemo i razgovaramo o razvoju, istoriji i pomirenju“, rekao je Kurti, poručivši kako se „Beograd mora suočiti sa svojom prošlošću“ i pokajati za počinjene zločine.

„Važno je da gospodin (Aleksandar) Vučić prihvati ovu temu i nije dovoljno da kaže ‘nisam Vučić iz 1998.’, kada je bio ministar informiranja u Miloševićevom režimu“, citiraju beogradski mediji izvode iz Kurtijevog intervjua švajcarskoj televiziji.

Kurti podržava rad Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK- UČK), ali ne veruje da se pravda može nametnuti sa strane.

„Mi sami moramo biti nosioci i inicijatori pravde za ljude ovde. Pravda se ne može uvoziti“, rekao je Kurti, naglasivši kako su od ratnih zločina važniji „zločini počinjeni u miru“, pre svega u privredi i ekonomiji.

Kurti kaže da bi prioriteti kosovske vlade, bude li je on vodio, bili ekonomski razvoj, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, te reforma pravosudnog sistema jer za sve to Priština ima podršku Brisela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.