Kurti: Vlada Kosova nema predlog o ZSO 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da mu nije poznato da Vlada ima predlog o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) istakavši da Kosovo ima Zajednicu opština i da je ona dovoljna.

Kurti je rekao novinarima nakon sednice Vlade da Kosovo ima Zajednicu opština.

„Kosovo ima Zajednicu opština. Kao premijer, Asocijacija kosovskih opština znači mnogo za mene. Ja kao premijer Kosova nisam upoznat sa bilo kakvim planom Zajednice opština sa srpskom većinom. Ovo pitanje je mnogo puta pominjano i nemam šta da dodam“, rekao je on.

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon ranije je kazala da kosovska vlada ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, na šta je kosovski premijer istakao da Ustav Kosova ne dozvoljava asocijaciju na etničkoj već samo na multietničkoj osnovi.

Prema njegovim rečima, ako se pitaju građani Kosova niko nema prioritet Zajednicu opština sa srpskom većinom „pa čak ni Srbi“, navodeći da svi žele ekonomski razvoj, radna mesta, razvoj zdravstva, borbu protiv korupcije.

On je govorio i o mogućem susretu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu i rekao da nije dobio nikakav poziv za sastanak.

„Kada budem imao takav poziv, on će se prema njemu odnositi sa najvećom posvećenošću i sa pozitivnim pristupom, ali poziva još nema“, rekao je Kurti.

Govoreći o pitanju registarskih tablica, rekao je da svaki sporazum treba da poštuje princip reciprociteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari