Kurti: ZSO nije prošla "test" na kosovskom Ustavnom sudu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je sinoć da o pitanju Zajednice srpskih opština treba strpljivo i sa dobrom voljom razgovarati u nastavku dijaloga, uključujući i današnji sastanak u Ohridu, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti je, u emisiji za makedonsku TV Alsat, rekao i da pitanje ZSO nije prošlo „test“ na Ustavnom sudu, piše Kosovo onlajn.

„Na Zajednicu opština sa srpskom većinom odnose se dva sporazuma od ukupno 39 koliko ih je potpisano u Briselu, od 2. jula 2011. do 25. avgusta 2015. godine. Nisam za to da se jedan od 39 sporazuma stavi ispred svih“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, sporazumi nemaju vrednosnu, ni logičku hijerarhiju, već hronološki redosled.

„Ne isključujem nijedan od njih, ali smatram da nije u redu da se jedan sporazum nameće kao najprioritetniji ili najvažniji“, rekao je Kurti.

On je naveo da je to „najomiljeniji sporazum Beograda“.

„Njihov najomiljeniji sporazum, na kome insistiraju i svuda ’trube’ o tome, s jedne strane nije prošao kao test na Ustavnom sudu Kosova, a sa druge strane, sami ga krše“, tvrdi Kurti.

Dodao je da veruje da se o svim tim stvarima mora razgovarati sa strpljenjem, koncentracijom i dobrom voljom, kako bi se našlo rešenje u nastavku dijaloga.

„Uključujući posebno sutrašnji sastanak u Ohridu“, rekao je Kurti.

Danas od deset sati u Ohridu sastaju se Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić.

Dijalog će se odvijati uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Kako se navodi, prvo će se održati odvojeni bilateralni sastanci sa Vučićem i Kurtijem, jedan za drugim, koji će početi u 10.30 sati, nakon čega će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Na kraju sastanka predviđena je izjava Borelja za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari