Lajčak: Dogovoren nastavak razgovora na osnovu konkretnih predloga 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da su se glavni pregovarači Srbije i Kosova na današnjem sastanku u Briselu saglasili da nastave pregovore sledeće nedelje.

„Danas sam bio domaćin niza bilateralnih sastanaka sa glavnim pregovaračima Kosova i Srbije kako bismo nastavili našu diskusiju o privremenom rešenju za one koji su najviše pogođeni odlukom Centralne banke Kosova“, naveo je Lajčak na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da su se strane složile da se sledeće nedelje nastave napori na osnovu „konkretnih predloga teksta“.

Glavni pregovarač Beograda Petar Petković rekao je posle sastanka u Briselu o pitanju dinara da je to peti sastanak, a da se nisu pomerili i da Priština ne želi da se nađe rešenje.

Beograd je učinio sve da se pronađe rešenje i podneo je konstruktivan predlog, koji je Lajčak ocenio kao solidnu osnovu za nastavak razgovora, ali je problem što Priština odbija sve što je predlog srpske strane, rekao je Petković i dodao da zato nije bilo trojnog sastanka jer Priština nije imala predlog, a ne želi da razgovara o predlogu Beograd.

Glavni pregovarač prištinske delegacije Besnik Bisljimi rekao da je sastanak bio beskoristan i da srpska delegacija nije došla sa idejom kako da se postupi sa početnim predlogom Misolava Lajčaka, već je iznela svoj predlog, navodeći da će naredni razgovori biti usmereni isključivo na predlog EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari