Lajčak i Tači saglasni da je Prištini potreban dijalog i sporazum s Beogradom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je imao „veoma dobar i iscrpan“ razgovor sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Složili smo se da je Prištini potreban dijalog i sveobuhvatan sporazum (o normalizaciji odnosa sa Beogradom), napisao je Lajčak na Tviteru.

Tači je posle sastanka rekao da bi međusobno priznanje trebalo da bude prva tačka u sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu sa Srbijom, posle čega bi druga pitanja u odnosima Beograda i Prištine postala lakša.

„Samo uzajamno priznanje sa standardima postavljenim u okviru eventualnog sporazuma, može biti dobra i jedina prilika koja garantuje stabilnost u regionu, dobrosusedstvo naše dve zemlje i evropsku budućnost Kosovu i Srbiji“, rekao je Tači novinarima u Prištini.

Specijalni izaslanik EU koji od juče boravi u poseti Kosovu prethodno se jutros sastao sa predstavnicima NATO, Kfora i drugih medjunarodnih organizacija na Kosovu koje je, kako je naveo, izvestio o toku dijaloga Beograda i Prištine i saslušao njihove stavove i procene kao „oči i uši na Kosovu“.

On je juče razgovarao sa predstavnicima civilnog društva, predsednicom parlamenta Kosova Vjosom Osamni i premijerom Avdulahom Hotijem.

Danas će razgovarati i s liderima političkih partija.

Lajčak će sutra u Beogradu o nastavku dijaloga razgovarati s najvišim zvaničnicima Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari