Lajčak izrazio nadu da će danas u Briselu naći rešenje za smirivanje napetosti na Kosovu 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak, izrazio je nadu da će danas u Briselu naći rešenje za smirivanje napetosti na Kosovu.

On se danas u Briselu sastao sa pregovaračima Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

„Iskreno se nadam da ćemo danas uspeti da pronađemo rešenje za deeskalaciju tenzija i nastavimo rad na normalizaciji odnosa. Razgovori su u toku“, napisao je Lajčak na Tviteru.

Glavni pregovarači su u Briselu samo dva dana nakon neuspele runde dijaloga na najvišem političkom nivou sa evropskim zvaničnicima u Briselu.

Za krah susreta koji je održan 21. novembra domaćin visoki predstavnik EU Žozep Borel je odgovornost prebacio na premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Kosovske vlasti su bile najavile za 21. novembar početak izdavanja novčanih kazni za vlasnike vozila sa srpskim registracijama. EU i SAD su u više navrata tražili od zvanične Prištine da odluku odloži na deset meseci, što su kosvske vlasti odbile.

Međutim, po povratku iz Brisela šef kosovske vlade Albin Kurti je saopštio da odlaže početak izricanja novčanih kazni na 48 sati nakon što je to od njega zatražila američka strana koja je poput EU izrazila razočarenje što lideri Kosova i Srbije nisu uspeli da se dogovore sa visokim predstavnikom EU Borelom o rešenju aktuelne krize na Kosovu.

Najnovija napetost na relaciji Priština-Beograd nastala je zbog registarskih tablica, a Evropska unija je u više navrata ocenila da se radi o „najozbiljnijoj krizi od 2013 godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari