Lajčak: Ohridski sporazum najbolji za obe strane, narednih dana sastanak glavnih pregovarača 1Foto: Print screen Kosovo online

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je, nakon sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem u Prištini, da se današnji razgovor ticao mnogih nerešenih pitanja izdvajajući dve teme kao najvažnije – implementacija postignutih dogovora i nedavna uredba Centralne banke Kosova o ukidanju platnog prometa u dinarima.

Kako prenosi Kosovo onlie, Lajčak je novinarima kazao da je današnja kratka poseta deo njegovih regularnih razgovora sa šefovima pregovaračkih timova te da je odlučio da u Prištinu dođe jer se sa Bisljimijem saglasio da bi bilo korisno da se vide lično i razgovaraju.

Tokom sastanka razgovarano je o nekoliko pitanja, kaže Lajčak i ističe da su dva najvažnija.

„Jedan se odnosi na dogovor u vezi procesa normalizacije, što je jako važno za dijalog“, kazao je Lajčak navodeći da su razgovarali o sporazumu koji je prošle godine prihvaćen u Briselu, a čija, kako napominje, implementacija još nije počela.

„Mi bismo voleli da vidimo bolji napredak u procesu implementacije i razgovarali smo kako da ubrzamo implementaciju. Drugo pitanje o kojem smo pričali, koje je isto važno, je nedavna uredba Centralne banke Kosova i platnog prometa. To pitanje je relevantno za dijalog i veoma je važno“, kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari