Lajčak: Pozivam Petkovića i Bisljimija da se ponovo sastanu 1Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da glavni pregovarači Srbije i Kosova danas u Briselu nisu postigli dogovor o registarskim tablicama i pozvao ih da se ponovo sastanu narednih dana.

„Danas nije postignut dogovor o registarskim tablicama. Pozivam glavne pregovarače da se ponovo sastanu narednih dana da se dogovore o daljem putu i da ​nastave razgovore o drugim aktuelnim pitanjima“, napisao je Lajčak na Tviteru posle trilateralnog sastanka.

Posle sastanka sa glavnim pregovaračima Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, Lajčak ja naveo da EU „očekuje da se svi akteri uzdrže od poteza koji bi mogli da ugroze bezbednost“.

Ranije danas, dok je trilateralni sastanak bio u toku, Lajčak je na Tviteru napisao da Petković i Bisljimi razgovaraju o više otvorenih pitanja, uključujući registarske tablice, implementaciju prethodnih sporazuma i pripremu terena za sledeći sastanak na visokom nivou.

Bisljimi je posle sastanka optužio srpsku stranu za neuspeh i dodao da Priština neće preduzimati hitne akcije i da će vlada odlučiti kako će se postupati sa vozilima iz Srbije.

Petković je posle sastanka kazao da sporazum od 30. septembra ostaje na snazi dok se ne dođe do trajnog rešenja.

Septembarska kriza na prelazima Jarinje i Brnjak, na severu Kosova, okončana je dogovorom o primeni režima nalepnica za registarske tablice, kao privremene mere, i o formiranju Radne grupe, sa predstavnicima Beograda, Prištine i EU, radi postizanja trajnog rešenja tog pitanja.

Priština je prethodnih dana tvrdila da danas ističe rok za pronalazak trajnog rešenja i za primenu režima nalepnica kao privremenog rešenja. Beograd je odbacivao takvo tumačenje, tvrdeći da u sporazumu iz septembra „jasno piše“ da će privremeno rešenje biti primenjivano „dok ne bude postignut dogovor o trajnom“ i da danas ne ističe rok režimu nalepnica, već samo mandat Radne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari