Lajčak sutra sa Vučićem u Beogradu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, najavljeno je iz Vučićevog kabineta.

Lajčak je prošle sedmice u Briselu razgovarao sa glavnim pregovaračima Prištine i Beograda u briselskom dijalogu Besnikom Bisljimijem (Bislimi) i Petrom Petkovićem.

U Briselu su održana dva sastanka Radne grupe za rešenje pitanja registarskih tablica.

Specijalni predstavnik EU poršle sedmice je imao i odvojene sastanke sa ministrima spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, Crne Gore Đorđem, Radulovićem i Severne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Aleksandra Vučića, oni će se sastati u podne u zgradi Generalnog sekretarijata Predsedništva na Andrićevom vencu. Zajednička preskonferencija nije predviđena najavom, nego samo snimanje početka sastanka nakon čega će uslediti zajedničko saopštenje za medije.

Pojedini mediji bliski vlasti preneli su, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, da Lajčak dolazi kako bi procenio mogućnost za „svrsishodan susret“ Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija do kraja godine.

Zanimljivo je da je Lajčak 18. novembra na Tviteru objavio da se susreo sa svojim dragim prijateljem biskupom Polom Galagerom, ističući kolika je uloga Svete stolice u zalaganju za pomirenje u svetu.

Biskup Galager je juče boravio u Beogradu, gde se susreo i sa Vučićem i sa premijerkom Anom Brnabić, kao i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, o čemu su izdata protokolarna saopštenja.

Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova.

Vučić je, u izjavi novinarima u Novom Sadu, na pitanje kako komentariše Kurtijeve izjave o ujedinjenju sa Albanijom (u slučaju referenduma) istakao da nije bilo reagovanja međunarodne zajednice. Takođe je kritikovao i stavove izvestiteljke EP za Kosovo Viole fon Kramon.

“Pitao sam jednog ambasadora sa kojim sam se sreo za vikend šta bi bilo da ja pričam o ujedinjenju sa nekim, da li biste me obesili. Svi svetski mediji bi brujali i pravili od toga neverovatne priče, plašili bi svet velikosrpskom hegemonijom“, rekao je Vučić.

On je konstatovao da kada je reč o velikoalbanskoj hegemoniji neće reagovati, već možda će u jednom mesečnom izveštaju napisati da to nije bilo pametno. „Pretpostavljam da ste uzeli Violu fon Kramom kao lakmus papir za antisrpsko ponašanje. Nema o čemu se nije oglasila u Srbiji, o svakom televizijskom prilogu na tajkunskim televizijama se izjašnjavala, a iako je zadužena za Kosovo, nije joj palo na pamet da se osvrne na ove izjave“, dodao je Vučić, preneli su mediji.

Pojedini posmatrači u Prištini izjavljivali su prethodnih dana da će razgovori na političkom nivou biti u zastoju sve dok se ne okončaju izbori u Srbiji, najavljeni za 3. april 2022.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari