Lajčak zadovoljan, radi na daljim pregovorima 1Foto: Miroslav Lajčak Tviter

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak zadovoljan je onim što je ocenio kao početak smirivanja tenzija na Severu i istakao da radi na pripremi narednog sastanka dve delegacije.

Lajčak je podsetio na sastanak u Bratislavi sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Besljimijem. Tada je i postignut dogovor o prvoj deeskalaciji na Severu, a novi sastanak dve strane trebalo bi da bude u roku od dve nedelje od tog dogovora.

On je na Fejsbuku pomenuo i prošlonedeljni razgovor sa predsednikom Demokratske partije Kosova, Memljijem Krasnićijem u Briselu.

Prethodno je bio i učesnik Dubrovačkog foruma, kada je utisak, kojeg ocenjuju kao mahom negativan, ostavila kosovska ministarka spoljnih poslova, nazvavši Evropu „tigrom od papira“.

Posle, kako je to na Kosovu oceneno „skandaloznog“ obraćanja Gervale, reagovali su i Lajčak i Gabrijel Eskobar.

Na marginama tog događaja Lajčak se sastao i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i italijanskim ministrom spoljnih poslova Antonijom Tajanijem.

„Njih dvojicu sam upoznao sa situacijom u regionu, koracima za rešenje krize na severu Kosova i tokom briselskog dijaloga“, napisao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari