Lajčak: ZSO nije pretnja za Kosovo 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predstavnik Evropske unije u dijalogu Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je u intervjuu „Atlantskom savetu“ da Zajednicu opština sa srpskom većinom Kosovo ne treba da posmatra kao slabljenje svoje funkcionalnosti, objavila je Koha.

On je istakao da postoji 16 funkcionalnih modela za ostvarivanje manjinskih prava koji su u skladu sa evropskim standardima, a na Kosovu i Srbiji je da se dogovore kakva će biti ZSO.

Ne treba da se plašimo nečega što još nije na dnevnom redu. Kosovo i Srbija su ravnopravne strane i nijedna ne može drugoj da nametne svoju volju, rekao je Lajčak i dodao da je EU kao posrednik garant da sve što se dogovori mora biti u skladu sa evropskim standardima.

Sa našim partnerima razgovaramo o postojećim modelima koji jačaju funkcionalnost država, a ne slabe ih, tako da mislimo da ne treba strahovati, jer niko nema interes da slabi funkcionalnost Kosova, kazao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, na to ne treba gledati kao na pretnju, kaznu ili kompromis, već kao na obavezu i jasno definisanje odnosa između vlade Srbije i Srba sa Kosova po evropskim standardima.

Lajčak je podsetio da je Ustavni sud Kosova rekao da ZSO može da se osnuje, ali da njegovo mišljenje mora da se uzme u obzir, a svi parametri treba da budu definisani tokom dijaloga.

Naveo je da je sada na stranama u dijalogu da se dogovore kako da sprovedu evropski predlog i potvrdio da će implementacioni aneks, kao dokument sam po sebi, biti deo sporazuma, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari