Lavrov: Rusija se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Rusija se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije i uvek smo spremni da nađemo balans u našim interesima, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Lavrov je preneo Vučiću pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, posebno ceneći lične napore srpskog premijera za saradnju sa Rusijom, kao i pozitivne tendencije u ekonomskim vezama radi privrednog rasta i razvoja dveju zemalja.

Vučić i Lavrov su razgovarali o saradnji i daljem razvoju odnosa na temelju strateškog partnerstva i interesa dveju zemalja za njegovo produbljivanje u svim pravcima, navodi Vlada Srbije.

Vučić je istakao da bi jedan od fokusa saradnje Srbije i Rusije trebalo da bude privredna saradnja, imajući u vidu pogodnosti koje pruža Sporazum o slobodnoj trgovini.

On je naglasio da je Srbija spremna za unapređenje saradnje u oblasti energetike, poljoprivrede i telekomunikacija i poručio da su ruske investicije u tim oblastima dobrodošle.

Vučić je obavestio Lavrova o ekonomskom napretku Srbije i izrazio interesovanje Srbije za proširenje kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, kao i za izvoz Fijat vozila na rusko, ali i tržište Evroazijske unije.

On je zahvalio za donaciju Ruske Federacije za unutrašnje oslikavanje Hrama Svetog Save u Beogradu, kao i aktuelne izrade mozaika na kupoli Hrama.

Vučić i Lavrov su razgovarali i o razvoju saradnje u oblasti odbrane, koji će biti tema narednog susreta premijera Vučića sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom u Moskvi.

Tema današnjeg sastanka bila je i naredna poseta predsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva Srbiji, navodi se u saopštenju.  

Šef ruske diplomatije sastao se u Predsedništvu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, koji mu je uručio Orden srpske zastave prvog stepena. Lavrov je odlikovan za naročite zasluge u jačanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije. Uz ocenu da se radi o visokoj počasti za celo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Lavrov je izrazio zadovoljstvo što je Orden primio iz Nikolićevih ruku. Lavrov je izjavio da je Nikolić prepoznat kao poseban prijatelj Rusije.
U Moskvi visoko cene Vaš lični doprinos razvoju odnosa Rusije i Srbije, rekao je Lavrov obraćajući se Nikoliću.
Ovaj Orden predstavlja potvrdu značaja našeg strateškog partnerstava, izjavio je Lavrov.  

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas nešto posle 12 časova na beogradski aerodrom, gde ga je dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Lavrov: Rusija se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije 2

Dopček na aerodromu: Lavrov i Dačić   Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Ministar spoljinih poslova Ivica Dačić sastao se sa šefom ruske diplomatije ocenivši na početku sastanka da je poseta Sergeja Lavrova Srbiji još jedan korak u razvoju bratskih odnosa dveju zemalja. Ministar Dačić je za Lavrova rekao da je jedan od najdražih gostiju u Srbiji.

Lavrov će se javnosti obratiti na konferenciji za novinare sa Dačićem, koja je najavljena za danas popodne posle razgovora dvojice ministara.

Susreti Lavrova sa srpskim zvaničnicima predviđeni su prvog dana posete, dok će drugog dana šef ruske diplomatije učestvovati na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

 

Venci na spomenik Oslobodiocima Beograda

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin položili su danas vence na spomenik Oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu i na spomenik palim crvenoarmejcima. Nakon polaganja venaca, Lavrovu je penzionisani potpukovnik JNA Branko Butolen uručio sablju da je preda porodici ruskog pilota Olega Peškova, koji je poginuo u Siriji. Lavrov je kratko razgovarao sa okupljenim građanima koji su nosili zastave Srbije i Rusije, a slikao se i sa devojkama iz Srpskog sabora Zavetnici, koje su mu poklonile fotografiju, na kojoj se vidi ruski vojnik u osloboрenom Beogradu 1944. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari