Lavrov: Zapad je pokušao da stavi Srbiju pred izbor - sankcije Rusiji ili pokušaj prevrata 1Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Zapad pokušao da stavi vlasti Srbije pred izbor između pridruživanja sankcijama protiv Rusije i priznanja kosovske nezavisnosti, sa jedne strane, i suočavanja sa pokušajem državnog udara, sa druge.

U intervjuu za Sputnjik i televiziju Rasija 24, Lavrov je rekao da se Vašingtonu „poslednjih godina nije sviđalo što je Ukrajina sused Rusije i što je težila da izgradi sa svojim susedom normalne radne odnose“.

„Počeli su da je uvlače u EU pod parolom ‘ili s nama ili s Rusijom’. To ‘ili-ili’ nije nestalo. Pogledajte Srbiju, njima sada to isto govore. Pridružite se sankcijama protiv Rusije, dajte Kosovo, priznajte njegovu nezavisnost i onda ćemo vas primiti u EU. A ako ne, pokušali su da organizuju državni udar“, kazao je Lavrov.

Lavrov je rekao da su EU i SAD optuživali srpske vlasti da je prilikom sprovođenja lokalnih izbora 17. decembra bilo dezinformisanja i potkupljivanja birača, navodi Sputnjik.

„To su isto govorili iz Vašingtona kada je počela kampanja da eliminišu (bivšeg predsednika SAD Donalda) Trampa iz izbornog procesa, jer je tako htela vladajuća vrhuška. To je izazvalo talas nezadovoljstva u SAD. Međutim, to američkoj administraciji ništa ne znači, njima je sve dozvoljeno, radiće sve što žele, a drugima će diktirati“, naveo je šef ruske diplomatije.

Dodao je da „to istovremeno shvataju mnoge zemlje“ i da „sve više država“ govori Moskvi da su sa njom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari