Demokratska stranka i Liga socijaldemokrata Vojvodine, dve vladajuće stranke u Pokrajini, nezadovoljne su iznosom novca koji je predlogom budžeta za narednu godinu izdvojen za Vojvodinu. LDP, takođe nezadovoljan, poziva partije i građane na proteste, dok će se LSV najpre obratiti institucijama. LDP je naveo da će, prema predlogu Vlade, budžet Vojvodine umesto 78 milijardi dinara iznositi 58 milijardi, od čega će Vojvodina moći autonomno da raspolaže sa 12 milijardi, dok su ostalo takozvana transferna sredstva.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Pitanje izdvajanja za Vojvodinu u iznosu od najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije svake godine se aktuelizuje prilikom usvajanja državnog budžeta, jer prethodne vlade nisu poštovale tu ustavnu odredbu.

Miroslav Vasin, potpredsednik vojvođanske vlade i predsednik Pokrajinskog odbora DS, za naš list navodi da je količina sredstava namenjena Vojvodini ponižavajuća i da se nada da građani Vojvodine to vide.

– Na ovaj način SNS šalje dve poruke. Prvo, da želi da onemogući pokrajinsku vladu da realizuje svoje uspešne programe investicija, zapošljavanja, poljoprivrede, zdravstva i socijale koji su daleko sadržajniji i efikasniji nego republički. Druga je poruka građanima da će SNS ako dođe na vlast u Vojvodini težiti ukidanju autonomije ili njenom svođenju na nivo nadležnosti mesne zajednice, poručuje Vasin.

Prema njegovim rečima, iznos novca za budžet APV je čista politička poruka i građanima je treba otvoreno objasniti. DS će, kako najavljuje, imati niz aktivnosti u tom smislu.

* Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, na pitanje Danasa, hoće li se ta stranka priključiti protestima, odgovara da će LSV, kao i kada je u pitanju prodaja zemlje, prvo ići institucionalnim putem pa tek kada se sve mogućnosti takvog delovanja iscrpe, razmisliće o protestima.

– Ne isključujemo ih ali obe skupštine i Ustavni sud su mesta na kojima ćemo se prvo boriti za interese Vojvodine, navodi Kostreš.

U saopštenju LSV je navedeno da „budući da je za pokrajinski budžet ovoga puta namenjeno svega 12 milijardi dinara, dovedeno je u pitanje i samo funkcionisanje pokrajinske administracije i onemogućena realizacija njenih nadležnosti“. U toj stranci kažu da neće pristati na takvo ponižavanje građanki i građana Vojvodine koji najredovnije izmiruju poreske i sve druge obaveze prema državi, a koje država zauzvrat kažnjava tako što im uskraćuje sredstva za socijalna davanja, opremanje škola i bolnica, ulaganja u poljoprivredu i infrastrukturu. Prema stavu Ligaša, odnos prema budžetu Vojvodine je odraz odnosa republičke vlasti prema pokrajinskoj autonomiji generalno, koja se ovakvim potezima potpuno obesmišljava po oprobanom receptu režima Slobodana Miloševića. „Iako je članom 184 Ustava Srbije predviđeno da budžet AP Vojvodine iznosi „najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije“, taj procenat nikada nije ispoštovan, već je iz godine u godinu bivao sve manji, tako da dugovanja Republike prema pokrajini, prema tom osnovu, iznose najmanje 240 milijardi dinara“, podseća LSV. U toj stranci zaključuju da „sve ovo potvrđuje da autonomija Vojvodine ne sme zavisiti od zakona koji se menjaju promenom poslaničke većine u parlamentu i da je jedino rešenje u ustavnim promenama koje će AP Vojvodini obezbediti punu autonomiju sa zakonodavnim, izvršnim i sudskim ingerencijama, te pravom na imovinu i vlastite prihode“.

Pokrajinski odbor LDP optužio je Vladu da je predlogom budžeta za 2016. ekonomski i moralno degradirala Vojvodinu i pozvao na proteste zbog takve odluke. „Pozivamo sve građane Vojvodine, političke partije, nevladin sektor, da izraze nezadovoljstvo i političkim sredstvima izvrše pritisak na vladu, kako bi se ovaj atak na Vojvodinu sprečio i vratio u ustavne okvire“, naveo je LDP u saopštenju. U saopštenju se navodi da će budžet Vojvodine, ukoliko Vlada ostane pri svom predlogu, biti „na nivou subvencija za železaru Smederevo“.

Pastor: Koštuničina vlada jedina ispunila obavezu

Balint Pastor, član Predsedništva SVM, za Danas podseća da je ta stranka uvek pozivala na poštovanje ustavne odredbe i to kada su drugi ćutali i kada je bilo realno više sredstava odnosno kada se ustavna odredbe mogla ispuniti, ali nije bilo političke volje za tim.

– Koštuničina vlada je bila jedina koja je poštovala tu obavezu. O tome sam ranije govorio i u Skupštini. Ovo što sada druge stranke rade ovim povodom vidim kao politikanstvo i pozicioniranje za predstojeće pokrajinske izbore. Ovaj budžet se ne razlikuje umnogome od onog iz 2007. od kada je na snazi ustavna odredba, kaže Pastor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari