ALEKSANDAR VUCICfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji u nedelju, nakon brisleskog dijaloga, između ostalog, naveo je i kako su osobe čečenskog i čerkeskog porekla bile na prostoru Kosova i Metohije kako bi vrbovali Albance za rat u Ukrajini, ali i kako bi učestvovali u likvidaciji Srba sa Severa Kosova. Za analitičara Fadila Ljepaju ova izjava predsednika Srbije je pokazatelj da on ne kontroliše situaciju i svoje snage, ali da je dobro informisan o svemu.

– Vučić pričom o Čečenima i Čerkezima, koji usput rečeno po njegovoj priči izgleda da su na Sever stigli iz Novog Pazara i uz pratnju srbijanskih službi, potvrđuje komentare da on ne kontroliše situaciju i svoje snage ali da je dobro informisan o svemu. Čečeni i Čerkezi, po Vučiću, su švrljali po Severu kako su hteli, bez da ih uhapsi policija i predsednik Srbije uopšte ne objašnjava zašto (ako je već protiv sukoba) nije sarađivao sa KFOR-om po tom pitanju nego o tome prede priču na konferenciji za štampu, navodi Lepaja.

Dodaje da Vučić spinuje ideju o proruskim snagama u Srbiji koji bi da ratuju i obaveštava NATO da ne žele samo proruske organizacije i grupe da stvaraju krizu, nego i antiruske militantne islamske grupe koriste srpsku teritoriju da bi otvorili novi front protiv Rusa i njihovih saveznika.

– Po mom mišljenju, on samo pokušava da relativizuje odgovornost za eventualnu krizu, ako ga Kosovski Srbi ne budu slušali i time zamagljuje perspektivu ko zapravo želi krizu i ko radi na tome da je stvara. Inače, javna je tajna da individue i grupe iz Srbije i ostalih delova regiona, plaćenici, učestvuju na obe strane u Ukrajini, kaže naš sagovornik.

Lepaja navodi i da je javno poznato da „ni OVK nije dozvolila učestvovanje islamskih militanta u njenom sastavu, tako da ni kosovska država i NATO, ni u kojem slučaju ne sarađuju sa takvim snagama koje predstavljaju opasnost i za njih, možda veću od situacije u Ukrajini“.

– Ta priča verovatno ima za cilj i da urazumi usijane glave među Srbima koji veruju da NATO ipak neće dozvoliti kosovskim snagama da ulaze u sukob sa „nekim brigadama“ ali da postoje i snage koje ne kontrloiše ni NATO ni kosovska vojska, ili policija. Po mom ubeđenju, u interesu je Srbije, Kosovskih Srba, i kosovske države, pa i međunarodnih snaga je da ne dozvole sukob koji se neće moći kontrolisati, i u kojem se više neće pričati o interesima građana Kosova, ni Albanaca ni Srba, nego samo o tuđim idejama i interesima za koje bi ginuli mi. Demagoška politika koja pokušava izbegavati reciprocitet u odnosima i ravnopravnost, ne vodi nikamo, i može samo ložiti usijane konzervativne snage sa obe strane koje neće evropski put, demokratiju i saradnju među narodima u regionu, kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari