Poruke evropskih lidera u Tirani: Živimo na planeti koja gori, sprečite duhove da na Kosovu kradu budućnost 1Prinskrin Jutjub/Siri

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas na otvaranju Samita Berlinskog procesa u Tirani da „živimo na planeti koja gori“ i da su u ovim trenucima svima potrebni najbolji prijatelji, a da je Zapadni Balkan najbolji prijatelj kojeg Evropska unija može da poželi.

Ursula fon der Lajen: Hajde da radimo na pridruživanju
„Hajde da radimo na tome da se pridružite EU, da dokažemo da je moguće da imamo održivi mir i održivi prosperitet“, rekla je fon der Lajen.

Ona je ukazala da je cilj Berlinskog procesa bio da se ostvari stvaran napredak u reformama i ostvari regionalna saradnja.

Fon der Lajen je ukazala da su ekonomije EU i Zapadnog Balkana i dalje udaljene, da ekonomije Zapadnog Balkana čine tek 35 odsto proseka EU zemlaja.

Ona je istakla da se zemlje Zapadnog Balkana moraju približiti zajedničkom tržištu EU i da će EU otvoriti pojedine oblasti za balkanske kompanije ali da „otvaranje vrata nije dovoljno“, te da zemlje Zapadnog Balkana moraju da zaokruže svoje tržište i daju pristup svojim komšijama na svojim tržiištima.

Fon der Lejen je istakla da su za napredak potrebne reforme, koje će za one koji ih sprovode pratiti novac iz EU.

„Samo zajedno dovešćemo Zapadni Balkan gde pripada, u srce EU. Istorija se odvija sada. Ne propustite priliku, prigrlite trenutak“, poručila je Fon der Lajen.

Sančez: Posvećeni ujedinjavanju Evope

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas na otvaranju Samita Berlinskog procesa u Tirani da taj proces igra ključnu ulogu u integracijama Zapadnog Balkana, a još važniju sada kada je proširenje visoko na listi prioriteta Evropske unije.

On je rekao da je EU posvećana ujedinjavanju Evrope i da Berlinski proces predstavlja posvećenost Zapadnog Balkana saradnji.

Sančez je istakao da je EU dokaz da dijalog funkcioniše, da je pomirenje jedini put da se ide napred i da se razlike mogu prevazići i da je to ključ i Berlinskog procesa i EU.

Rama: Svet se rapidno menja

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da mnogi na Samitu dolaze iz E, ali ne i U, ali da veruju u potrebu zajedničkog delovanja, posebno u ovim vremenima kada se svet rapidno menja.

„Mnogi izazovi postoje, ali za nas koji predstavljamo Evropu bez Unije najveći izazov je bolna podela na EU članice i ne EU članica“, rekao je Rama.

On je dodao da su se 2014. godine lideri neevropskih zemalja sastali u Berlinu i da je to bio veliki korak za region, jer su se sastali da sarađuju na zajedničkom cilju transformacija nerazvijenog i traumatizovanog regiona u zonu koja se ogleda u slobodama EU – slobodi kretanja ljudi, dobara i usluga.

Poruke evropskih lidera u Tirani: Živimo na planeti koja gori, sprečite duhove da na Kosovu kradu budućnost 2
Printskrin Jutjub/Siri

Koregorafija Otmica Evope

Samit Berlinskog procesa u Tirani otvoren je uz plesnu koreografiju i „otkrivanje“ slike „Otmica Evrope“ italijanskog slikara Đan Domenika Ćerinija iz 17. veka.

Premijer Albanije Edi Rama rekao je da je mislio da je ovo pravi trenutak da izloži „Otmicu Evrope“, sliku koja se bazira na mitu o Zevsu i Evropi.

Šarl Mišel o Kosovu: Ne dozvolite duhovima prošlosti da kradu budućnost

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavo je danas na otvaranju Samita Berlinskog procesa u Tirani da i Evropska unija i Zapadni Balkan budu spremni za proširenje EU 2030. godine i da se ne sme dozvoliti da bilateralni sukobi vuku zemlje nazad.

Govoreći o konfliktu između Srbije i Kosova, Mišel je poručio: „Ne dozvolite da vam duhovi prošlosti ukradu budućnost“.

On je dodao da nema stabilne budućnosti bez pomirenja za koje je potrebna politička hrabrost i dodao da će fokus na budućnosti biti duh novog samita Evropske unije i Zapadnog Balkna u decembru u Briselu.

Mišel je istakao da je proširenje investicija u mir i prosperitet, a da Berlinski proces ima veoma važnu ulogu u podsticanju saradnje.

On je dodao da je za Zapadni Balkan pre 20 godina počeo put ka Evropskoj uniji i da je bio spor i previše spor, te da je to bilo razočaravajuće za region, ali i za EU.

Mišel je ponovio da zemlje regiona moraju ispuniti svoje zadatke na putu ka članstvu.

„Vaš cilj članstva je jasan i mi želimo da vas podržimo“, poručio je Mišel.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari