Lista Novi DSS-POKS za Vojvodinu: Ko su najpoznatiji kandidati 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Koalicija NADA, koju čine Pokret obnove Kraljevine Srbije i Nova demokratska stranka Srbije, odlučila se da za pokrajinu u prvih deset mesta kandiduje proverene kadrove, pretežno iz Novog Sada.

POKS i Novi DSS na izborima za vojvođanski parlament nastupaju pod imenom „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Nada za Vojvodinu – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović“ i podelili su mesta na listi da svako ima po 60 kandidata.

Iz Novog Sada imaju 26 kandidata, od kojih je 20 iz NDSS-a, a šest iz POKS-a.

Ove stranke su u dosadašnjem sazivu imale osam poslanika, pri čemu je DSS sve vreme bio opozicija i samostalno je ušao u pokrajinski parlament, dok je POKS mandate dobio na listi Srpske napredne stranke, sa kojom su prošle godine raskinuli koaliciju.

Ono što se vidi sa liste je da su prvih deset mesta na listi rezervisali za proverene kadrove obe stranke koji su do sada sedeli u vojvođanskoj skupštini, a među njima preovladavaju Novosađani.

Branislav Ristivojević

Prvi na listi je dugogodišnji član i funkcioner NDSS-a Branislav Ristivojević.

Ristivojević je rođen 1972. godine u Novom Sadu, diplomirao je na Pravnom fakultetu 1996. godine, kao student generacije. Na istom fakultetu je magistrirao 2001. godine, dok je 2006. doktorirao na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Sem kratkog radnog iskustva u NIS-u 1996/97. godine, sve vreme radi na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, gde je bio i dekan od 2018. godine. Smenjen je polovinom prošle godine jer je, kako je obrazloženo, funkciju koristio za ostvarivanje političkih ciljeva i nenamenski trošio sredstva.

Prethodno je i njegovo imenovanje bilo sporno zbog izjava koje su deo javnosti ocenile kao govor mržnje, diskriminišući žene i pripadnike LGBT populacije. Vrhovni kasacioni sud ga je oslobodio, poništavajući raniju presudu po kojoj je postupio diskriminatorski.

Član je DSS, sada NDSS, dugi niz godina i bio je savetnik nekadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, a kasnije predsednik Pokrajinskog odbora i pokrajinski poslanik, kao i odbornik u Novom Sadu. Na lokalnim izborima 2008. bio je kandidat za gradonačelnika Novog Sada ispred liste DSS-NS, ali je osvojio svega šest odsto glasova. Tokom kampanje mediji su izvestili da je nasrnuo na štand LDP-a na Limanu, gde su se u tom trenutku nalazile dve devojke od dvadesetak godina.

Poslednji izveštaj Agenciji za sprečavanje korupcije podneo je u julu 2021. godine, dok je još bio dekan Pravnog fakulteta, zbog čega mu primanja prevazilaze pola miliona dinara. Tada je prijavio i da poseduje stan od 51 kvadratnog metra, garažu od 12 kvadrata i šumu od 2.500 kvadratnih metara. U međuvremenu nije prijavljivao promene u imovinskoj kartici, pa ni nakon što je smenjen sa funkcije dekana.

Goran Ivančević

Drugi na listi je Goran Ivančević iz Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije.

Do 2017. godine bio je član SPO-a, kada je prešao u POKS. Poslanik u Skupštini Vojvodine je postao 2020. godine.

Rođen je u Zrenjaninu 1970. godine, a u biografiji se navodi da je na Univerzitetu Edukons magistrirao 2012. i doktorirao političke nauke 2016. godine. Od 2017. godine je docent na Fakultetu za evropske pravno-političke studije.

Iz biografije se vidi da je 1991. godine počeo da radi u pogrebnom preduzeću „Konkordija“ u Novom Sadu, zatim u dve trgovinske radnje. Od 2005. godine je kao funkcioner SPO-a, a potom i POKS-a, obavljao različite funkcije u javnim preduzećima i ustanovama.

Između ostalog, bio je u odborima Beogradskog sajma, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Novi Sad, Školskog odbora muzičke škole „Isidor Bajić“ i drugih. Radio je na Spensu, Nacionalnom parku Fruška gora, Novosadskoj toplani, Gradskom stambenom u Zrenjaninu, JKP „Stan“, Urbanizmu u Novom Sadu, JKP „Čistoća“ i tako dalje.

Koliko je poznato, poslednje zaposlenje mu je bilo zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, a bio je i pokrajinski poslanik.

Prema poslednjem izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije iz 2021. godine, mesečno je primao 100.000 dinara kao poslanik i član dva odbora, a poseduje troiposoban stan od 93 kvadrata, garažu od 17 kvadrata, kao i „novu bubu“ iz 2000. godine.

On je 250. na listi za republiku DSS-POKS.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Јовановић (@milosnovidss)

Miloš Tubić

Iz Novog Sada je i Miloš Tubić, koji je treći na listi.

Rođen je 1975. godine, a po zanimanju je diplomirani inženjer elektrotehnike. Diplomirao je na Fakultetu tehničkih nauka 2001. godine.

Već je bio pokrajinski poslanik od 2020. godine. Godine 2012. izgubio je u trci za vojvođansku skupštinu na većinskim izborima u šestoj izbornoj jedinici u Novom Sadu, dok 2016. nije ni bio izabran kao 119. na listi.

Član DSS-a već godinama, od 2019. je predsednik njihovog vojvođanskog odbora, a od 2021. godine član Izvršnog odbora stranke.

Bio je postavljen za direktora JKP „Tržnica“ u Novom Sadu 2012. godine, kada je DSS bio u koaliciji sa SNS-om, i tu je ostao do 2016. godine.

Trenutno je suvlasnik i direktor firme „Tron tex aluminium“. Pre toga, bio je zaposlen u „Emerald Hill“ od 2017. godine, „Dinamika“ i drugim preduzećima.

Navodi da je zarađivao 50.000 dinara kao poslanik u Skupštini Vojvodine. Poseduje jednosoban i četvorosoban stan, trosobnu kuću i njivu od 6,6 hektara.

Takođe, kandidat je za republički parlament ispred koalicije НDSS-POKS i tu je na 187. mestu.

Slavica Škrbić

Na četvrtom mestu je Slavica Škrbić iz POKS-a, javnosti poznata kao donedavna direktorka Gerontološkog centra Novi Sad. Smenjena je sa te funkcije polovinom februara, kada je POKS prekinuo koaliciju sa SNS-om, a na toj funkciji je bila од 2016. godine.

Ova diplomirana pravnica rođena je 1980. godine u Valjevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Do sada je bila pomoćnica direktora JKP „Čistoća“, rukovoditeljka službe javnih nabavki u „Vodovodu i kanalizaciji“ i pravnica u Osnovnoj školi „Jovan Dučić“.

Poslednji izveštaj o imovini i prihodima funkcionera podnela je 2016. godine, kada je prijavila da poseduje trosoban stan od 80 kvadrata, garsonjeru od 18 kvadrata, kao i „peugeot 206“ iz 2002. godine.

Članica je POKS-a od osnivanja. Visoko je kotirana na republičkoj listi i postoji mogućnost da postane poslanica ako koalicija ostvari dobar rezultat, jer je 10. na listi.

Ružica Igić

Iz Novog Sada je i Ružica Igić, sedma na listi ispred NDSS-a.

Dugogodišnja funkcionerka ove stranke, rođena 1957. godine u Mošorinu, završila je osnovnu i srednju školu u Novom Sadu, dok je na Prirodno-matematičkom fakultetu diplomirala 1981. godine. Radila je kao direktorka Departmana za biologiju i ekologiju od 2001. do 2015. godine, a postala je redovna profesorka 2018. godine.

U izveštaju funkcionera, podnetom 2020. godine, navela je da je u tom trenutku posedovala dvosobnog stana od 58 kvadrata, garaže do 15 kvadrata, polovine četvorosobne kuće od 100 kvadrata, pomoćne zgrade od 72 kvadrata i dvosobne vikendice od 65 kvadrata. Tada je navela da poseduje i „reno“ iz 2007. godine.

Na listi za republički parlament ove koalicije, nalazi se na 29. mestu.

Marija Vojinović

Deseta na listi, članica POKS-a, jeste Marija Vojinović iz Veternika.

Rođena 1980. godine u Užicu, navodi se da je osnovne i master studije završila u Beogradu, gde je stekla titulu master menadžera u uslužnom biznisu.

Članica je POKS-a od 2017. godine i sekretar je njihovog Izvršnog odbora.

Na izborima 2020. godine bila je peta na pokrajinskoj listi, ali je mesto ustupila kolegi, dok nije prošla za republičku skupštinu. Na izborima 2022. godine postala je poslanik u Skupštini Srbije.

U poslednjem izveštaju o prihodima, pre raskola između SNS-a i POKS-a u Novom Sadu, prijavila je da mesečno kao republička poslanica prihoduje 35.000 dinara, dok je kao PR novosadske „Čistoće“ od 2016. godine zarađivala 95.000 mesečno.

Bila je članica Školskog odbora OŠ „Sonja Marinković“ u Novom Sadu.

Vlasnica je njive od 152 kvadrata, kuće od 137 kvadrata, dve pomoćne zgrade od 27 i 23 kvadrata, i više građevinskih parcela od nekoliko stotina kvadrata. Sve je, kako je navela u izveštaju, stekla kupovinom. Poseduje i moped iz 2021. godine.

Visoko je kotirana na listi koalicije NDSS-POKS za republički parlament, gde se nalazi na četvrtom mestu, što znači da, ukoliko pređu cenzus, sledi joj skoro izvesno novi mandat u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari