"Lokalnih izbora u Nišu neće biti zbog očajnog rejtinga SNS": Gradonačelnica ne saopštava da li je podnela ostavku 1Foto Z. Miladinović/Danas

Gradonačelnica Dragana Sotirovski odbila je da odgovori da li je ili će podneti ostavku na tu funkciju, što bi bio jedan od pravnih preduslova za održavanje prevremenih lokalnih izbora u Nišu.

U opoziciji ocenjuju da je vrlo moguće da vanredni lokalni izbori u ovom gradu, trećem po veličini u Srbiji, ne budu raspisani do kraja godine pre svega zbog loših rezultata aktuelne vlasti i niskog rejtinga Srpske napredne stranke i gradonačelnice Sotirovski, koja je i članica Predsedništva te partije.

Ostavke su, inače, prethodnih dana podneli gradonačelnik Beograda i sedamdesetak čelnika gradova i opština u Srbiji, nakon što je predsednik Srbije i osnivač SNS Aleksandar Vučić najavio raspisivanje vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih, beogradskih, kao i lokalnih izbora u nekim mestima.

“Raspisivanje parlamentarnih izbora do kraja godine je moguće, ali nije izvesno, a lokalni izbori u Nišu neće biti održani. Oni su ovih dana radili israživanja javnog menjenja po gradovima i opštinama u Srbiji i prestravljeni su rezultatima za Niš, u kojem za sada bar dve kolone- naša (“Dogovor za pobedu”, prim. aut.) i ona koju predvodi SPS imaju veći rejting od SNS grupacije. Imaju ogroman strah od gubitka Niša i neće raspisivati lokalne izbore, a pritom će učiniti sve da eventulni izbori koji će biti u toku naredne godine budu povoljniji po njih”, tvrdi za Danas Đorđe Stanković, narodni poslanik i funkcioner novoformiranog Narodnog pokreta Srbije.

"Lokalnih izbora u Nišu neće biti zbog očajnog rejtinga SNS": Gradonačelnica ne saopštava da li je podnela ostavku 2
Đorđe Stanković: foto privatna arhiva

On precizira da će aktuelna SNS vlast u narednih šest meseci pokušati da kupi i uceni građane, a pre svega da stvori nove rezervoare glasova tako što će uništiti opozicione saveze i saradnju, te napraviti svoje grupe građana i organizacije.

“Još uvek nisu raspisani ni parlamentarni izbori, a odluka o tome će zavisiti od ‘matematike’ koju SNS vlast upravo ubrzano ‘radi’, na osnovu rezultata najnovijih istraživanja. Ukoliko ni njih ne budu raspisali, to će biti potvrda da je njihov kraj veoma blizu, te da moramo da se udružimo i realizujemo prednost koju imamo”, kaže Stanković, dodajući da sve ove igre SNS “u suštini samo odlažu njihov neminovni kraj za par meseci”.

Narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde Jelena Milošević dodaje da je informacija da li je gradonačelnica Niša podnela ostavku “jedna od najstrožije čuvanih tajni“ i “vrhunac netransparentnosti” te loše vlasti.

"Lokalnih izbora u Nišu neće biti zbog očajnog rejtinga SNS": Gradonačelnica ne saopštava da li je podnela ostavku 3
Jelena Milošević: Foto V. Torović

“Niš ove godine neće imati ni gradske, a ni opštinske izbore, jer to više nije moguće po zakonu, odnosno rokovi za to su istekli. Rejting SNS u Nišu je u strmoglavom padu i još će padati, tako da će tradicija loših naprednjačkih gradonačelnika i kadrova sigurno biti prekinuta, nekoliko meseci ranije ili kasnije”, kaže za Danas Milošević, podsećajući da osim Sotirviske ostavke nisu podneli ni predsednici pet gradskih opština u Nišu.

Narodna poslanica i potpredsednica Dveri Tamara Milenković-Kerković smatra da nespremnost gradonačelnice Sotirovski da podnese ostavku govori o njenom “strahu da se suoči sa posledicama sistemskog nasilja nad javnim interesom građana Niša, organizovane pljačke javnih finansija i kolapsa gradske aministracije”.

"Lokalnih izbora u Nišu neće biti zbog očajnog rejtinga SNS": Gradonačelnica ne saopštava da li je podnela ostavku 4
Tamara Milenković- Kerković: foto Dveri

Ona ocenjuje da je SNS u poslednjih 11 godina devastirala Niš, koji je izgubio identitet i imovinu, dok su građani koji nisu klijenti SNS režima tragično osiromašili, a gradonačelnica, njena porodica i bliski ljudi se obogatili.

“Zbog toga sam tražila da pre ostavke gradonačelnica Niša položi račun o stanju budžeta, ali i o stanju njenih i nekretnina i računa članova njene porodice, od stupanja na vodeće mesto u izvršnoj vlasti Niša. Njena ‘igra živaca’ u vezi sa podnošenjem ostavke između ostalog jasno govori i o dubokoj podeli niškog SNS-a , kao i tome da gospođa Sotirovski, zbog najslabijeg rejtinga SNS-a u zemlji i njenog još slabijeg ličnog rejtinga među građanima Niša, nema podršku Aleksandra Vučića da nosi listu SNS-a u Nišu. Ovo su činjenice, a ostalo je taktika”, kaže ona.

"Lokalnih izbora u Nišu neće biti zbog očajnog rejtinga SNS": Gradonačelnica ne saopštava da li je podnela ostavku 5
Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

Gradonačelnica Sotirovski nije odgovorila na pitanja Danasa da li je podnela ostavku, a ukoliko nije da li će i kada to učiniti.

Ona je i prethodnih dana odbijala da javno govori o toj temi.

“Mi smo u Nišu spremni za izbore, mogu sutra da budu, valjda se naši rezultati za ovih 12 godina vide, kada god država bude odlučila da se raspišu u Nišu, mi smo za to spremni”, rekla je načelno.

Poslednji lokalni izbori u Nišu održani su u junu 2020. godine i naredni redovni bi trebalo da budu organizovani 2024. godine.

Izborna lista “Aleksandar Vučić- za našu decu” tada je osvojila 47 od ukupno 61 odborničkog mandata u Skupštini grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari