Lompar: Sa stanovišta Beograda, sporazum sa Prištinom je apsolutna politička i nacionalna izdaja 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Sa stanovišta Beograda, sporazum sa Prištinom je apsolutna politička i nacionalna izdaja koja se ni na koji način ne može opravdati, jer je u pitanju klasičan protivustavni akt, izjavio je FoNetu profesor Filološkog fakulteta Milo Lompar.

On je u serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova istakao da je sa stanovišta Srbije zamrznuti konflikt najbolje rešenje i da ga treba „ojačati starom, a napuštenom formulom standardi pre statusa“.

Lompar je naveo da se trenutno 70 ljudi nalazi u zatvorima prištinskih vlasti koje „ne ispunjavaju nikakve standarde, da zapadna, odnosno američka podrška Kosovu to toleriše, i da bi na tome iznova trebalo aktivirati pregovoračku poziciju Srbije“.

Upitan da li bi sa Prištinom trebalo nastaviti dijalog u postojećem formatu ili je neophodna međunarodna konferencija, Lompar je rekao da će u svakom slučaju ishod biti nepovoljan, „jer ne znamo o čemu predsednik Srbije Aleksandar Vučić pregovara“.

Lompar je ukazao da Vučić krši Ustav po pitanju više stvari, a da je jedna od najdrastičnijih to što bez ikakvog ovlašćenja Vlade i Skupštine Srbije pregovara o pitanjima teritorijalnog integriteta koja zadiru u ustavnu definiciju Republike.

Bilo koji format razgovora da je u pitanju, ishod će biti isti sve dok se predsednik Srbije tako ponaša, rekao je Lompar.

On se protivi tome da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama i poručuje da ne bi smelo da bude dileme Evropska unija ili Kosovo, već da bi vešta politika morala da pokuša da realizuje najviše moguće u oba pravca.

Lompar je ocenio da je Zajednica srpskih opština (ZSO) u sadašnjem obliku i formi „smokvin list za predaju Kosova i Metohije“, realizaciju Ohridskog sporazuma i primenu Briselskog sporazuma, u kojem jedna od tačaka podrazumeva prijem Kosova u međunarodne organizacije.

On je ukazao da je to „najfatalnije što može da se desi“ i da je najgore je što su nosioci vlasti u Srbiji, predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova, rekli da je Srbija „spremna da učini sve ukoliko se formira ZSO, što znači realizaciju tačke koja se tiče prijema Kosova u međunarodne organizacije“.

Lompar smatra da je neophodno je da se raspiše referndum o odbacivanju francusko-nemačkog plana, kao „što je i bila inicijativa Narodne stranke koju su odbacile i stranke na vlasti i opozicione stranke“.

Dodao je da bi takav referendum značio odbranu Ustava i da referendumsko pitanje koje bi zadiralo u ustavnu definiciju Srbije nije prihvatljivo.

Prema njegovom mišljenju, ne postoji rizik sukoba, jer „ne vidi stranu koja bi bila zainteresovana za sukob“.

Ukazao je da Zapad i Sjedinjene Američke Države nisu zainteresovane za sukob, „pošto sve što traže, od bankarskog sistema, preko vojne podrške, već imaju i postižu napredovanjem korak po korak“.

Lompar je istakao da ni Rusija nije zainteresovana za sukob, jer je svesna da bi to značilo direktnu intervenciju Zapada na prostoru na koji Rusija ne bi mogla da utiče.

Dodao da je Rusija zainteresovana da trenutna situacija potraje, i da se politički i propagandno eksploatiše.

„Ne vidim ko bi sa stanovišta unutrašnje politike bio zainteresovan za sukob, jer režim Vučić-Brnabić postoji na međunarodnoj toleranciji i prećutnoj saglasnosti zapadnih i ruskih činilaca“, rekao je Lompar.

Kako je zaključio, režim počiva i na podudarnosti spoljnopolitičkih ciljeva građanske opozicije i režima, odnosno na unutrašnjoj političkoj saglasnosti nacionalne opozicije i režima koja je vođena pre svega klijentelističkim odnosom vlasti prema nacionalnoj opoziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari