Lopandić: Najava autodestruktivne spoljnopolitičke strategije 1Foto FoNet Milica Vučković

Najava Vlade Srbije oko hitnog usvajanja takozvane spoljnopolitičke strategije predstavlja uobičajeni manevar vrha vlasti da skrene pažnju sa očiglednog – da je Vučić u “dijalogu” prihvatio ulazak Kosova u međunarodne organizacije. To se jasno vidi iz teksta Briselskog i Ohridskog sporazuma, čemu je posledica i otvaranje vrata Saveta Evrope Kosovu“, ističe profesor dr Duško Lopandić, potpredsednik Pokreta SRCE.

Prema njegovim rečima suštinski je reč o izrazu slabosti i pokazuje spoljnopolitički neuspeh vrha vlasti koji se vraća šešeljevskom učenju o “osveti” i revanšu drugima – posebno onim manjim susedima. Ali ova vlast,kako kaže, ionako se nikada nije rukovodila strategijom već praksom od slučaja do slučaja.

„Pokret SRCE se zalaže za usvajanje spoljnopolitičke strategije zemlje koja neće biti rezultat emotivnih i propagandnih hirova autoritarne vlasti i koja će, pre svega da naglasi pozitivne ciljeve razvoja međunarodnih veza Srbije, u čijem centru će biti jačanje veza sa susedima, regionalna saradnja i evropska integracija“, naglašava Lopandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari