LSV: Dodikova politika je usmerena protiv mira i stabilnosti u regionu 1Foto: Medija centar

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića i sve predstavnike vlasti da prekinu saradnju sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, jer je njegova politika uperena protiv mira i stabilnosti u regionu.

Portparol LSV Aleksandar Marton ukazao je u saopštenju za javnost da u nizu opasnih stavova koje iznosi Dodik, poslednjih dana je više puta naglasio da nema zajedničkog života hrišćana i muslimana, i da Srbi i Bošnjaci ne mogu ići u iste škole.

Ovi stavovi su u ravni sa idejama protagonista fašističke ideologije 20. veka, a u velikoj meri podsećaju na politiku rasne segregacije. Dodik ovakvim narativom samo destabilizije Bosnu i Hercegovinu, koja je pre samo četvrt veka izgubila sto hiljada građana u bezumnom ratu, naveo je Marton.

On je ukazao da oe opasne Dodikove reči mogu uticati i na destabilizaciju odnosa u Srbiji, jer i u njoj, posebno u Sandžaku i Preševskoj dolini, zajedno žive hrišćani i muslimani, pa se te izjave mogu odnositi i na njih.

Da ne govorimo o multietničkoj i višekonfesionalnoj Vojvodini, koja je baš ovakva kakva jeste bogatsvo ne samo Srbije već i čitave Evrope, istakao je Marton.

Prema njegovim rečima, poprilično je jasno da zaoštravanje odnosa u ovom regionu odgovara ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom režimu, pa se u svetlu toga može gledati i na današnju Dodikovu posetu zvaničnom Kremlju.

Država Srbija ne sme biti talac politike opasnog ekstremiste kakav je Milorad Dodik. Saradnja sa njim mora biti prekinuta“, zaključio je Marton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari