LSV: Evropska unija je odgovor na fašizam i nacizam 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Liga socijdemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da 77 godina posle pobede nad nacizmom i fašizmom Evropa nema pravo da bude srećna i spokojna, jer je sve bleđa nada da su zločinačke politike fašizma i nacizma zauvek poražene.

Tužno je što Dan pobede dočekujemo u jeku brutalne ruske agresije na Ukrajinu. Ljudi ginu u ime novih imperijalnih težnji, evropski i svetski mir su ponovo ugroženi, ocenili su iz LSV i naglasili da evropsko jedinstvo ne sme biti narušeno jer je nastalo na temeljima pobede nad nacizmom i fašizmom.

„Srbija mora postati članica Evropske unije i tako učestvovati u građenju i čuvanju evropskog jedinstva. Samo ujedinjena Evropa garant je mira na našem kontinentu“, poručili su iz LSV.

Ocenili su i da milioni žrtava nisu bili dovoljni da politika „krvi i tla“ konačno ode u nepovrat, da je desni ekstremizam veoma živ a političke opcije koje zagovaraju ideje bliske nacizmu i fašizmu slobodne šire svoje ideje i dobijaju sve veću podršku u izbornim procesima.

LSV ističe da je na sceni istorijski revizionizam.

„Posebno su na udaru mladi, koji su lak plen desnih ekstremista“, upozorili su iz LSV i podsetili da je 2009. usvojen Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola, ali da je on često samo mrtvo slovo na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari