LSV: Podnećemo inicijativu za ukidanje odluke o podizanju spomenika "nevinim žrtvama" na Limanu 1Foto: LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila je da će tokom januara podneti zvaničnu inicijativu kojom će zatražiti povlačenje skupštinske odluke o podizanju spomenika takozvanim nevinim žrtvama 1944/45 u Novom Sadu.

Ugovor sa izvođačem o podizanju ovog spomenika raskinut je na njegovu inicijativu, ali su iz Gradske kuće najavili da će, ne precizirajući kada, ponovo raspisati tender za novog izvođača.

LSV danas podseća da je „prvih dana januara 1942. godine započela Racija u mestima južne Bačke, u kojoj su Hortijevi fašisti ubili 3.809 naših sugrađana srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti“.

„Fašizam je tih dana u crno zavio mnoge porodice južne Bačke. Nažalost, i 81. godinu posle krvavih januarskih dana, mnogi relativizuju ove događaje, a u toku je sramotna rehabilitacija ratnog zločinca Mikloša Hortija. U mađarskom parlamentu je krajem avgusta prošle godine postavljena Hortijeva bista, a država Srbija je ovaj sraman čin prećutala. U isto vreme, u Novom Sadu je postavljan postament na spomenik žrtvama poratnog perioda, među kojima su i imena nekoliko zločinaca i fašista iz Hortijeve uprave u Novom Sadu“, poručuju u Ligi.

Povlačenje ove odluke traže i opozicione partije; Demokratska stranka, „Zajedno“, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret i Narodna stranka.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari