Antifašistički front: Na spisku "nevinih žrtava" za spomenik u Novom Sadu pronađeno još pet zločinaca, ustaša 1foto: A. Mandić

Antifašistički front 23. oktobar (AF23X) saopštio je da su istoričari istraživačkim radom pronašli još pet ustaških zločinaca koji se nalaze na spisku spornog spomenika koji se gradi na Limanu u Novom Sadu.

Kako kažu veliki broj Novosađana se s razlogom protivi tom spomeniku, „simbolu revizionizma i relativizacije zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu od strane fašističkih zločinaca i njihovih saradnika i izjednačavanja zločinaca i žrtava“.

Pet novootkrivenih „nevinih žrtava“ koje su istoričari pronašli na zvaničnom spisku, priloženom uz zvaničan zahtev za podizanje spomenika, jesu Daniel Petar, Krković Mirko, Lederer Petar, Lerik Antal i Rabik Antun.

“RABIK ANTUN (RKTG-34960) teški ustaški zločinac, koji je 1941 dobrovljno pristupio ustaškom pokretu; učestvovao je u blokadi sremskih sela (Čortanovci, Bukovac, Grgeteg, Remeta itd.), za vreme kojih su vršena masovna hapšenja, zlostavljanja i ubijanja civila; Rabik je lično ubijao, silovao i pljačkao – u Grabovu je ubio dva deteta od šest godina, u zatvoru u Sremskim Karlovcima je silovao dve devojke, isti zločin je ponovio prilikom ustaških akcija u Bukovcu i Banoštoru, u Grabovu je bio jednu bolesnu staru ženu a prilikom povlačenja je ubio i dve devojke koje su bile prisilno zaposlene kao kuvarice kod ustaša”, ističu u AF23X.

Kako nastavljaju iz AF23X, istoričari su utvrdili da su svi oni učestvovali u pljačkanju, zlostavljanju i ubijanju civila, čime su odgovorni za ratne zločine, za šta su neki od njih, poput Daniela Petra i zvanično osuđeni na smrt.

„Zaista bi posle ovih novih saznanja istoričara i broja ustaša na spisku zločinaca trebalo na tabli postaviti i natpis na hrvatskom jeziku da se slavljenici ovih ‘nevinih žrtava’ ne osećaju zapostavljeni“, navodi u svom apelu AF23X.

Antifašisti su ponovo pozvali građane da budu u pripravnosti da brane grad jer se radovi „izgleda, nastavljaju pored svih naših apela, upozorenja pa i molbi“.

Radovi na završetku spomenika na uglu Ive Andrića i 1.300 kaplara po najavama iz novosadske vlasti, trebali bi biti gotovi do 26. decembra.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari