LSV: Prestanite sa militarizacijom društva, vojnom obukom se samo pravi šteta

Ostavite komentar


  1. Ne razumem zašto je to problematično? Pa sve zemlje sveta (sa možda par izuzetaka) imaju obaveznu vojnu obuku i niko u tome ne vidi razlog da građani napuštaju zemlju. Čak i vrapci na grani znaju da zemlju napuštaju mladi koji žele da rade za veće plate i lepši život tj. da su u pitanju čisto ekonomski razlozi.

    1. Pa evo Ljubisa da pokusam da pojasnim ukoliko ste nekim neverovatnim slucajem prespavali deceniju i jace. Jedan od meni poznatih razloga ukidanja vojnog roka je sto imamo ili predstavljamo ratno husacku istoriju koju su omrzle vecina zemalja/uticajnih i sto imamo „zasluge“ za ratna delovanja u novijoj istoriji. Sporadicno je i to sto ministar poziva na sluzenje u vremenu neresenih i pojacanih tenzija zbog situacije na Kosovu, a pod obrazlozenjem da „Kud’ cemo ako nas zemljotres otrese, a vi ne znate da treba pod stok da stanete, nego da mi to objasnimo na jedno 15 dana u rezervnom sastavu“. Ako i dalje ne shvatate lepe snove vam zelim.

    2. @Ljubiša***Problematično je to što se takva odluka odnosi i na one koji su davno odslužili redovan vojni rok a ministar vojni države Srbije koji to nije uradio podnosi nebulozne predloge! Kakva može biti moja „vojna obuka“ kada sa preko 50 godina ne mogu da pretrčim ni 100 metara pod punom ratnom opremom?!Možda obuka u kuhinji ili kantini?Inače,garantujem da sam obučeniji od tog Julina,i danas bih pre njega rasklopio i sklopio pušku M-70,a što on i ne zna šta je!Koliko puta je stavio gas-masku na glavu? I takav nam priča o „obuci“?!

  2. U potpunosti podrzavam po prvi put predlog LSV-a, apolitican sam ali ovo je zaista tako.

      1. Postovani Dejane, u redu je da postujete volju ne istomisljenika kao sto je u redu da resavate situaciju u mirovnim operacijama sirom sveta ili da ucestvujete u ratnim operacijama kao placeni vojnik. Pustimo ljude da biraju da li zele da dele pomade ili nesto trece. Nemojmo ih primoravati pod izgovorima zabrinutosti.

  3. Podržavam ovaj vid obuke. Žao mi je što je neko ukinuo obuku iz civilne zaštite i prve pomoći u školama. Treba da znamo kako postupati u raznim slučajevima od zemljotresa, poplava, požara i sl.kao i da pružimo prvu pomoć, napravimo nosila, imobilišemo prelom, zavijemo ranu… . Svemu nas uče u školi osim životu. I da, treba nam i vojna obuka.Sve zemlje sveta koje brinu o svojim građanima je imaju i nikom nije škodila naprotiv. Ah da, mi nemamo državu… Izvinite… Čanku I sličnima upravo to odgovara. Bolje da ćute.

  4. Odslužio sam redovan vojni rok u JNA,bio na vojnim vežbama nakon toga i sada bih trebao da idem i na „vojnu obuku“?! Jel’ ovo neka zaj.b.n.ija? Rekoše preko 30 godina starosti a koja je gornja,90? Neka prvo Julin odsluži ono redovno pa da poziva one koji su to davno uradili!

    1. Pročitaj članak. Piše lepo da zovu one koji nisu imali vojnu obuku.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.