Lutovac: Deklaracija o saradnji - prvi korak ka formiranju društvene opozicije režimu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Predstavnici Demokratske stranke (DS), stranke Srbija centar (SRCE), stranke Zajedno i Rumunske partije su večeras u Novom Sadu potpisali Deklaraciju o saradnji i poručili da je to „prvi korak ka formiranju društvene opozicije režimu“.

Na tribini u Radničkom domu u Novom Sadu je rečeno daje deklaracijapotpisana jer su slobode, ljudska prava i demokratija u Srbiji obezvređeni autoritarnom vlašću Aleksandra Vučića, a da korupcija i kriminal pod zaštitom vlasti ugrožavaju opstanak ljudi, prirodnih resursa i kulturnog nasleđa.

Dodali su da su svesni odgovornosti da je neophodno ujedinjavanje demokratskih snaga „kako bi se suprotstavili uništavanju životne perspektive građana Srbije“.

Naveli su da je ostavljena mogućnost da im se pridruže i druge političke stranke, udruženja, pokreti, organizacije i pojedinci koji dele uverenje da se ukrupnjavanjem snaga može suprotstaviti „daljem propadanju Srbije“.

Predsednik DS Zoran Lutovac je rekao na tribini da je Srbiji potrebna „društvena opozicija“, odnosno široki društveni građanski pokret koji bi „morao“ da bude alternativa sadašnjoj vlasti.

Po njegovim rečima, potpisivanje Deklaracije je „samo početak“ pokreta koji će nastati.

Rekao je da očekuje da će mnogi nezavisni intelektualci, udruženja i građani prepoznati u ovome taj početak koji bi, kako je kazao, trebalo da pokrene ono što je svima potrebno: „da menjamo Srbiju“ i „da dođemo do Srbije koja će biti moderna demokratska država i da stvorimo društvo pravde“.

Lutovac je naveo da „prvi korak ka tome jeste ispunjavanje zahteva sa građanskih protesta (protiv nasilja) i traženje političke odgovornosti“.

Kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković kazala je novinarima da je potpisivanje Deklaracije „prvi korak, jezgro i očekujemo da će se taj impuls širiti dalje. Građani od nas zahtevaju da svoju borbu ujedinimo“.

Po njenim rečima, stranke koje su potpisale Deklaraciju nisu „ideološki potpuno jednake, ali mi smo ponovo, kao 1990-ih godina, prinuđeni da se prvo borimo za političko društvo, a da tek onda možemo da suprotstavljamo svoje politike“.

Kazala je da im je cilj da prvo „poprave „državu, da se izbore za demokratsko društvo, institucije koje funkcionišu, poštovanje zakona i ljudi, jer, kako je kazala, režim vlada strahom i ucenama.

„Moramo ljude da oslobodimo straha, moramo medije da oslobodimo. Ovo je sada udruživanje zarad postizanja kakve-takve normalnosti u državi i zarad slobode izbora“, kazala je ona.

Predsednik stranke SRCE Zdravko Ponoš je za agenciju Beta rekao da je potpisivanje Deklaracije „korak dalje“ u postojećoj saradnji i demonstriranje zajedništva na opozicionoj sceni.

„Ovo još nije koalicija, jer se o koalicijama priča kada se raspišu neki izbori. Imamo i saradnju sa Zeleno-levim frontom, otvoreni smo za razgovore sa raznim partnerima“, kazao je on.

Naveo je da „opozicioni glasači praktično agituju da opozicija radi zajedno, koliko god može“.

DS, SRCE i Zajedno su ranije danas saopštili da će Deklaraciju o saradnji potpisati u Novom Sadu umesto u Zrenjaninu, jer im je tamnošnja vlast, predvođena Srpskom naprednom strankom (SNS) otkazala „uredno zakupljenu salu“.

U saopštenju su navele da su „isprva imali problem da zakupe odgovarajući prostor, iako su znali da su sale u Zrenjaninu slobodne“, jer su se vlasnici plašili reakcije vlasti ako budu domaćini skupa opozicije.

„Posle nekoliko dana truda smo konačno uspeli i dogovorili sve detalje, ali je ipak najam sale u poslednjem trenutku otkazan zbog pretrpljenih pritisaka“, naveli su u zajedničkom saopštenju.

Dodali su da taj slučaj nije izuzetak, odnosno da nije prvi put da je nekoliko poziva upozorenja ili pretnji rezultiralo time da je opozicija ostala bez prostorija.

Nisu precizirali o kojem prostoru u Zrenjaninu je reč, jer su, kako su dodali, želeli da ohrabre građane Zrenjanina i da im pokažu da postoji alternativa lošoj vlasti SNS-a, a ne da „crtaju mete na leđima svim zaposlenim u pomenutim objektima“.

„Važno je da građani znaju da se opozicija ukrupnjava i da građani nisu sami, da opozicioni političari nepokolebljivo stoje uz njih, uprkos svim pritiscima“, naveli su u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari