Lutovac (DS) u Strazburu: Srbija da bude primljena u EU, a posle da ispunjava kriterijume 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac predložio je danas u govoru poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu da „Srbija uđe u Evropsku uniju i pre nego što ispuni kriterijume“.

Lutovac je na komemoraciji povodom 20 godina od ubistva premijera Srbije i tadašnjeg lidera DS-a Zorana Đinđića (1952-2003), rekao da „ako Evropska unija podržava (predsednika Srbije) Aleksandra Vučića, a istovremeno očekuje da Srbija ispuni kriterijume, to se neće desiti“.

„To je začarani krug. Ako želite da se ispune kriterijumi sa Aleksandrom Vučićem, to znači da ne želite Srbiju. Aleksandar Vučić ne želi da ispuni kriterijume jer to znači da će izgubiti vlast. Zato smo predložili da se ide političkim putem kojim bi se olakšalo da Srbija postane uređena država sa evropskim vrednostima, i da se napravi geopolitički iskorak, da se Srbija odvoji od bilo kakvih insinuacija da bi mogla da ide na neku drugu stranu“, kazao je Lutovac.

On je istakao da je to ulinjeno s Rumunijom koja je primljena u EU pre no što je ispunila uslove, i da bi primena istog principa bila u interesu „ne samo Srbije i njenih građana nego, i u interesu EU“.

Govoreći o ubijenom premijeru Đinđiću, Lutovac je rekao da DS „danas baštini njegovu politiku“ boreći se „za uređenu demokratsku državu, za pravdu u društvu i političku odgovornost u javnoj sferi“.

„Mi smatramo da ne možete biti proevropski orijentisani, a da podrzavate Aleksandra Vučića. Mi smo jasna proevropska stranka“, istakao je Lutovac.

Zamenik predsednika Evropskog parlamenta iz poslaničke grupe Socijal-demokrata, Marek Belka, rekao je da je „Đinđić bio nada za bolji život“ građana Srbije, a da je „ubijen jer je bio reformator“, što je bila „kolosalna politička tragedija“.

Belka je rekao da se 20 godina od ubistva Đinđića „Srbija čini bližom Rusiji i Kini“ nego EU i da je tokom mandata predsednika Srbije Aleksandra Vučića uvedena „autokratska, totalna kontrola političkog procesa i medija“.

„Uvereni smo da poosle 20 godina Srbija ima šanse da se priključi demokratskim procesima, i da Đinđić nije platio svojim životom ni za šta. Srbija može da postane buduća članica EU i ključni faktor u regionu“, rekao je Belka.

Delegacija DS-a poklonila je Evropskom parlamentu portret Đinđića srpske vlade, a evroposlanici su rekli da će razmotriti predlog da se jedna prostorija u zdanju u Strazburu nazove po Zoranu Đinđiću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari