zoran lutovacfoto FoNet Božana Pavlica

Predsednik DS Zoran Lutovac smatra da bi izbori trebalo da se ponavljaju po sili zakona, a ne po milosti gospodara i da za narednu predizbornu koaliciju postoje tri mogućnosti.

Lutovac je to rekao komentarišući izjavu predsednika SNS, Aleksandra Vučića, da će prevremenih izbora u Beogradu biti ukoliko najveća opoziciona lista to bude želela.

Upitan s kim vidi narednu predizbornu koaliciju, odgovara da postoje tri mogućnosti za predizborne koalicije na bilo kojim izborima.

– Prva je najširi mogući savez koji uključuje aktere umerene političke orijentacije, druga, koalicija ideološki srodnih aktera ili treća čista ideološko-programska koalicija. O tome koja od njih je najbolja trebalo bi da kažu građani, odnosno da pokažu istraživanja javnog mnjenja i procenu o tome daju sami akteri. Ako nema sinergije uvek ostaje mogućnost samostalnog nastupa – ukazuje Lutovac, čija je partija deo koalicije U“jedinjeni za pobedu Beograda“, čija je lista osvojila najviše mandata u Skupštini grada Beograda.

Prema njegovim rečima, DS već godinama unazad pokušava da deluje integrativno i okupi što je mogući širi savez aktera umerene političke orijentacije, jer su takve okolnosti, ali smo spremni i za druge modalitete borbe.

Dok Pavle Grbović, predsednik PSG, ne bi da uznemirava javnost političkim kalkulacijama.

– Održavanje novih izbora u Beogradu je jedini način da se otkloni defekt aktuelnog izbornog sistema koji je doveo do toga da opozicija ima većinu glasova a vlast većinu mandata. Kad je reč o potencijalnim koalicionim partnerima, sa njima ćemo razgovarati uživo a ne preko medija i tim pregovorima nećemo uznemiravati javnost već ćemo u javnost izaći onda kada budemo imali dogovor. Svakako ne mislim da bi bilo dobro da se pravi ad hoc koalicija, već saradnja koja će biti plodonosna kako u radu u Narodnoj skupštini tako i za sledeće lokalne i republičke izbore koji će verovatno biti održani 2024. – zaključuje Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari