Makron i Šolc uputili zajedničko pismo Vučiću: Apelujemo da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona i kancelara Savezne Republike Nemačke Olafa Šolca.

U pismu se kaže:

„Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan.

Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou.

Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred.

Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na Vaše interesovanje i podršku“, navodi se u zajedničkom pismu Makrona i Šolca.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa nemačkim kancelarom u Beogradu u junu ove godine, da je Olaf Šolc „na decidan i oštar način tražio od Srbije da se priključi sankcijama protiv Ruske Federacije“.

Nešto optimizma oko „evropske perspektive“ palo je u senku suprotstavljenih stavova kancelara Šolca i predsednika Vučića o Kosovu i sankcijama protiv Rusije, rekli su tom prilikom sagovornici DW.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari