Mali nastavlja da brani rebalans budžeta u Skupštini 1foto FoNet Aleksandar Barda

Skupština Srbije nastavila je danas rad, a poslanici na početku sednice postavljaju pitanja Vladi Srbije i državnim institucijama.

Poslanici će posle postavljanja pitanja nastaviti raspravu o predloženom rebalansu budžeta za ovu godinu koja je počela 7. novembra.

Ministar finansija Siniša Mali juče je, obrazlažući predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, naveo pet najvažnijih razloga zbog kojih je Vlada odlučila da predloži rebalans.

On je kao prvi razlog naveo to što „prihodi u budžetu mnogo bolje stoje od planiranih“ i istakao da je u prvih 10 meseci ove godine ostvareno 180 milijardi dinara više prihoda od planiranih.

Mali je rekao da je drugi razlog energetska kriza, rast troškova struje i gasa i dodao da Vlada želi da obezbedi dodatni novac za nabavku energenata da bi privreda i građani imali struju i gas.

Mali je naveo da je treći razlog za rebalans pomoć mladima od 16 do 29 godina kojima će biti isplaćeno po 5.000 dinara, a četvrti razlog je povećanje penzija od 1. novembra za devet odsto, koje će finansirati PIO fond.

„Peti razlog za rebalans je podrška socijalno ugroženim, merama nataliteta koje smo definisali u smislu prvorođenog, drugorođenog, trećerođenog deteta“, rekao je Mali i naveo da je pomoć namenjena i majkama za kupovinu prvog stana u iznosu od 20.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari