Marinika Tepić: Tražili smo da predlog sporazuma o Kosovu bude javan 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Verovati na reč Aleksandru Vučiću šta piše u predlogu za Kosovo bilo bi neozbiljno i zato smo od predsednika Narodne skupštine tražili da odmah uputi zahtev međunarodnim činiocima da taj dokument učine javnim i dostupnim građanima Srbije, izjavila je danas potpredsednica Stranke slobode i pravde i šefica Poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić.

Ona je za TV Nova S ocenila da je politika Aleksandra Vučiča da o svemu odlučuje sam doživela krah i da je sada došla na naplatu desetogodišnja antizapadna propaganda režima i oslanjanje na ekstremne desničare od kojih bi danas da se ogradi.

Vučić je danas suočen sa realnošću i da sa Zapadom treba rešavati problem Kosova, rekla je Tepić, ističući kako se u Srbiji 10 godina ne zna šta i o čemu Aleksandar Vučić pregovara jer je sam sebi stalno davao ulogu glavnog i jedinog pregovarača, iako je to nadležnost Vlade.

„Zašto i sada kao predsednik države pregovara sa Kurtijem koji je premijer? Zašto to ne čini Ana Brnabić? Nemoguće da nema poverenja u nju. Mi nemamo čak ni pregovarački tim“, rekla je Tepić.

Ona je, kako se navodi u saopštenju Naodne stranke, ocenila da je Kosovo „nadstranačka tema, tema budućnosti, ne prošlosti“ i da uvek ka se govori o Kosovu treba misliti o ljudima koji tamo žive i „kojima neće biti bolje ako se u Skupštini Srbije narodni poslanici vređaju“.

„Ljudi očekuju da u Skupštini čuju predloge kako će njima biti bolje“, rekal je Tepić i naglasila da Stranka slobode i pravde sve vreme „nudi konstruktivne predloge“.

„I juče smo ponovili – da se formira mešovita komisija koju bi činili predstavnici SANU, SPC, Univerziteta, parlamentarnih stranaka, civilnog sektora, koja bi sačinila jedinstvenu platformu za pregovore o KiM kao nadstranačkom i najavažnijem državnom pitanju“, rekla je Tepić.

On je ocenila da povlačenje iz dijaloga neće rešiti problem Kosova i da je dijalog, koliko god bio težak sa Aljbinom Kurtijem, jedino rešenje, kao i uvođenje bar nekog od paketa sankcija Ruskoj Federaciji.

„Da smo se ranije uskladili sa spoljnom politikom EU, danas bi i naša pregovaračka pozicija bila jača“, rekla je Tepić

Ona je poručila da je za SSP Kosovo „pitanje budućnosti, a ne samo gde je Srbija bila pre 10, 15 ili 25 godina, nego gde će Srbija biti za 10,15 ili 25 godina“ ocebivši da je i za ljude na Kosovu i širom Srbije „važno da se svaki dijalog nastavi i Srbija ne ostane izolovano ostrvo usred Evrope“.

„Zato je neophodan nastavak dijlaoga uz jasno postavljene dve crvene linije – nema priznanja nezavisnosti KiM i saglasnosti za članstvo u UN, uvođenje sankcija Rusiji i ubrzanje pristupanja Evropskoj uniji, jer Srbija ima budućnost samo ako je ta budućnost evropska“, poručila je Tepić.

https://www.danas.rs/vesti/politika/skupstina-dan-drugi-vucic-usmerava-raspravu-tvrdi-da-nije-ucenjen/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari