Marko Đurić: Korektna uloga Vašingtona 1Foto: Beta/Miloš Miškov (Arhiva)

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Marko Đurić izjavio je danas za RTS Vašington imao korektnu ulogu u razgovorima o uklanjanju barikada, pre svega izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, kao i američki ambasdador u Prištini Džefri Hovenijer.

Mi na stolu imamo dva nova izvora materijalnog prava i političke stvarnosti na severu Kosova, jer od srede prvi put imamo međunarodne garancije Kfora i NATO koje važe prema svima, vezano za ulazak kosovskih bezbendosnh snaga i obavezu konsultacija srpske strane, rekao je Đurić.

Nemamo iluzije vezano za matricu ponašanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija, dodao je Đurić i predočio da se mora mudro i strpljivo, veštom diplomatijom, voditi politika.

Đurić smatra da su odlučnost Srba, koji su na barikadama 20 dana i nepokolebljiva odlučnost i rešenost srpskog vrha garancije da će novi dogovor biti poštovan.

Pogledajte reakcije u Prištini, optužuju sopstvene institucije za izdaju što je Dejan Pantić pušten iz pritvora, rekao je Đurić, koji tvrdi da Priština „više nema blanko ček međunarodne zajednice“.

Oni ne podržavaju Kurtijeva nastojanja da destabilizuje jugoistočnu Evropu, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari