Marko Đurić: Radujem se prilici da nastavim "rad u predsednikovom i državnom timu" 1foto FoNet/Instagram/markodjuric.srb

Srbija danas trasira svoju spoljnu politiku prema Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) temeljnim odrednicama proisteklim iz snažne i odgovorne unutrašnje politike, jasno zacrtanih i održivih ciljeva za rast i razvoj, kao i pažljive identifikacije oblasti saradnje od interesa za Srbiju i njene građane, rekao je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

„Uz podršku i razumevanje našeg državnog rukovodstva, takav pristup daje konkretne rezultate na terenu, ne samo u poslednje tri godine, čemu lično svedočim, već i u poslednjih više od 10 godina“, naveo je Đurić u intervjuu današnjem izdanju lista Politika.

Prema njegovim rečima, od suštinskog je značaja da Srbija nastavi da se kreće tim „dobrim, pravim putem saradnje sa Amerikom, utabanim stazama istorijskog partnerstva skovanog pre 143 godine, ali i prokrčenom novom političkom infrastrukturom, novim imidžom Srbije i novim entuzijazmom u nastupu na američkom tlu“.

Govoreći o tome kako Vašington vidi odnos Beograda i Prištine, Đurić je kazao da „jednostrane i provokativne mere koje Priština iznova donosi i primenjuje kako bi opstanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji učinila što nepodnošljivijim“, ne samo da izazivaju ozbiljnu zabrinutost, već i sve snažniju i otvoreniju osudu predstavnika američke administracije.

Jedan od eklatantnih primera je, kako je naveo, i nedavni Predlog zakona koji je Kongresu SAD podnela kongresmenka Klaudija Teni, kopredsedavajuća Srpskom kokusu, kojim se direktno osuđuje Kurtijev režim i zahteva obustava svake vrste američke pomoći i podrške Prištini dok se ne prestane sa progonom srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji.

„Takve važne poruke visokih američkih zvaničnika, kao i globalne zajednice, u koje smo imali prilike da se uverimo nakon obraćanja predsednika Vučića na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija pre nekoliko sedmica, govore u prilog tome da se podrška Prištini smanjuje na međunarodnom planu i da se približavamo delegitimizaciji režima Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika“, poručio je Đurić.

Govoreći o ekonomskim odnosima Srbije i SAD, Đurić je kazao da se proteklih godina ekonomska saradnja dve zemlje izdvojila kao jedno od najsnažnijih uporišta sveukupnih bilateralnih odnosa, što se na prvom mestu ogleda u rekordnoj robnoj razmeni od 1,2 milijarde dolara već dve godine zaredom.

Kada je reč o njegovim očekivanjima po povratku u Beograd, Đurić je rekao da se raduje druženju sa „našim ljudima“, povratku u Srbiju, kao i prilici da nastavi „rad u predsednikovom i državnom timu na stvaranju još bolje i uspešnije Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari