Marko Jakšić ukazuje na zahteve da se bojkotuju institucije u Prištini 1Foto: Medija centar Beograd

Nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije i jedan od vođa Srba sa severa Kosova Marko Jakšić ocenio je da su Srbi burno reagovali, jer se „10 godina skuplja bes zbog instalacije još jedne albanske države na Balkanu“, ali i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić našao u „nebranom grožđu“ prilikom razgovora sa njihovim predstavnicima u Raškoj.

Prema njegovom uverenju, Kurti je “ostvario pobedu” povodom registarskih tablica, “jer je primorao Aleksandra Vučića da srpske simbole sklanja sa prostora Kosova i Metohije“.

„Na rukama te pobede, on je krenuo da uspostavlja pravnu državu na severu Kosova i po drugim pitanjima, naročito kada reč o delovanju poreske i finansijske policije”, objasnio je Jakšić.

On, međutim, smatra da je loše što je Kurti, „bez ikakvog razloga, počeo da pleni lekove po apotekama, prehrambenu robu, šećer i ulje, što je na neki način rak rana svih ljudi”.

Lekovi su postali problem za Srbe na severu Kosova, ukazao je Jakšić, jer ih u bolnicama nema dovoljno, pa se bolesni snabdevaju u apotekama, posebno sada u vreme pandemije i velikog broja zaraženih.

Srbi su reagovali dosta burno, besno i gnevno, „štiteći pre svega svoju imovinu i svoju slobodu”, ponovio je on i konstatovao da Kurtiju ovo nije trebalo, naročito uoči lokalnih izbora.

Upitan o sastanaku predsednika Srbije, vojnog i policijskog vrha u Raškoj i poruci Srbima sa severa Kosova da ćemo ”mi na kraju pobediti”, Jakšić je odgovorio da je “predsednik pokušao da napravi marketing“.

Da inscenira režiju i stvari predstavi kao pobedu, „s obzirom na poraz koji je doživeo povodom registarskih tablica”.

Jakšić, međutim, misli da je sastanak imao neželjeni epilog, imajući u vidu da su svi govornici tražili da Srbi bojkotuju lokalne izbore”.

Kako je precizirao, “svi govornici su tražili da Srbi napuste institucije samoproglašene Republike Kosovo, ali to predsedniku ne ide u prilog, jer će na taj način da se zameri EU i Americi“.

On te zahteve jednostavno nije mogao da izbegne i zato je krenuo da priča da Srbija mora da poštuje međunarodne sporazume, predočio je Jakšić.

Prema njegovom tumačenju, ”predsednik se našao u nebranom grožđu čim je onako naglo prekinuo sastanak i požurio u Kraljevo“.

”Hoću da kažem da se, posle toliko godina Vučićeve fleksibilnosti i kooperativnosti, srpskom narodu ovde to smučilo“, naglasio je Jakšić.

Kako je ocenio, to je razlog što je Vučić onako burno reagovao, jer u njegovo vreme „sve više nestaju institucije srpske države, koje su Srbi odbranili pod mnogo jačim pritiscima”.

Jakšić misli i da Srpska lista na „neki način nikada nije ni bila pravi predstavnik srpskog naroda”, ali skreće pažnju na to da je i „sama priznala da oni više ne žele da budu deo institucija samoproglašene Republike Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari