Marković Palma: Nismo mi okupljeni oko SNS, mi smo isti tim 1foto FoNet Zoran Mrđa

Šef poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma pohvalio je Vladu, kako je rekao i staru i novu, ali je pozvao mandatarku Anu Brnabić da ne govori da su Jedinstvena Srbija i Socijalistička partija Srbije okupljene oko Srpske napredne stranke.

„Nismo mi okupljeni, mi smo isti tim. Sakupljajte ovce, mi to radimo na osnovu zdravog razuma, ne na osnovu ličnog interesa, jer da smo gledali lični interes ja bih tražio da budem ministar“, rekao je Marković na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o sastavu Vlade.

Marković je istakao da je važno da Vlada bude „srpska vlada“ i da radi u interesu građana, i dodao da je život ekonomija, da ne treba misliti o tradiciji i istoriji, ali ne treba gubiti ni stara prijateljstva.

Kako je rekao, Kosovo je oteto i ne može se vratiti u ovom trenutku osim ratovanjem, ali da se ne sme pristati na nezavisnost Kosova, jer se možda jednog dana može vratiti.

Marković je istakao da će rat između Rusije i Ukrajine prestati „kada polože oružje i ne slušaju onog tamo šefa“, jer je Ukrajina žrtva prepucavanja Rusije, SAD i EU, te istakao da Jedinstvena Srbija ne podržava agresiju na Ukrajinu.

Govoreći o personalnim rešenjima, Marković je istakao da Jedinstvena Srbija prvi put ima kandidata za ministra i da se njihov kandidat Rade Basta bavio privredom i da se u nju razume, te dodao da su on i Maja Gojković koja je predložena za ministarku kulture 2004. godine, podmetnuli svoja leđa i dobili izbore u Jagodini i Novom Sadu.

On je pozvao sve stranke u parlamentu da budu okupljeni oko srpskog nacionalnog pitanja koje nije samo Kosovo i Metohije i pitanje uvođenja sankcija Rusiji.

Kako je rekao, prethodna Vlada ima čime da se pohvali i ima dobar rezultat.

Marković je rekao da je vlada sledila politiku koju je postavio predsednik Aleksandar Vučić kojeg su napadali mnogi iz regiona i da ga je napadao „Bakir (Izetbegović) koji više politički ne postoji, Milo (Đukanović) koji više politički ne postoji i (Zoran) Milanović (Andrej) Plenković koji će izgubiti na izborima“.

Marković je tražio da se u Skupštinu Srbije uvede „detektor za drogu“ ili pas koji će se baviti otkrivanjem droge i rekao da ako legalizacija droge i predlog da se u džepu može nositi do 25 grama droge nađe zvanično u ekspozeu Jedinstvena Srbija za to neće glasati.

Tražeći povredu Poslovnika poslanik koalicije Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da Marković nije govorio po temi već kritikovao Stefana Krkobabića, koji se založio za dekriminilizaciju lakih drog, i da njih dvojica treba da se privatno nađu i rasprave šta misle o legalizaciji marihuane.

Poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Stefan Krkobabić rekao je da nije pominjao legalizaciju droge, već da je Vlada Srbije dve godine vodila borbu protiv organizovanog kriminala i da je samo rekao da treba biti otvoren prema svemu.

„Ovo nije privatan sukob i nemam nameru da ga vodim. Hoću da se na sto stave određene teme i neću da se moje reči izvrću“, rekao je Krkobabić.

Marković je rekao da smatra da nije primereno da se to nudi Srbiji i da se Srbija upoređuje s Portugalom i da je protiv toga da bilo ko ima pravo da nosi drogu u džepu i prodaje je nekom drugom.

On je onima koji se javljaju u Skupštini da „brane Kosovo“, da kada bi „pukla petarda, ne bi mogli da ih nađu“.

Premijerka je Markoviću poručila da sve što su prioriteti Vlade koju će voditi se nalazi u ekspozeu, a da se njoj čini da uz predloge za ministre među kojima su Danica Grujičić i Bratislav Gašić neće biti prostora za dekriminalizaciju droga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari