Martinović budući šef poslaničke grupe? 1

– Srpska napredna stranka utvrdila je listu svojih kandidata za budući savez Skupštine Srbije, saznaje Danas, nastojeći da u parlament uvede mlađu i borbenu ekipu koja će moći da se nosi sa radikalnom opozicijom. Pored Maje Gojković, koja će biti i na listi kandidata za pokrajinski i republički parlament, naći će se i Goran Knežević, potpredsednik SNS.

On je, kako Danas saznaje, jedan od najozbiljnijih kandidata za budućeg predsednika parlamenta. Umesto dosadašnjeg šefa poslaničkog kluba naprednjaka Zorana Babića, koji nakon ovih izbora odlazi u izvršnu vlast, šef kluba SNS biće Aleksandar Martinović, koji je do sada obavljao funkciju Babićevog zamenika.

Sem Babića, među poslanicima neće biti i drugih poznatih ličnosti, neki zato što su sami tražili, jer su se zasitili parlamentarnog rada, a drugi, zato što nisu opravdali ukazano poverenje. Aleksandar Jovičić, zamenik predsednika IO SNS i poslanik, sam je tražio da više ne bude poslanik, već kandidat za odbornika na opštini Palilula. Njegove ambicije su, kako saznajemo, da nakon lokalnih izbora preuzme kormilo te opštine. Inače stav Predsedništva SNS je da oni koji žele u izvršnu vlast ne mogu istovremeno i na listu za poslanike.

Na listi SNS biće dosta mladih i „borbenih“ ljudi, spremnih da se nose sa političkim protivnicima, a posebno sa liderom radikala Vojislavom Šešeljem, čiji se ulazak u parlament očekuje.

Glavni Odbor SNS trebalo bi da precizira i koliko će koja stranka imati kvotu na njihovoj listi. Prema poslednjim informacijama, sednica ovog tela bila je sazvana za juče po podne. Nezvanično se pominje da će SDPS Rasima Ljajića, ukoliko Vučićeva lista osvoji 150 mandata, dobiti deset, odnosno 11 poslaničkih mandata. Ako SNS osvoji natpolovičnu većinu od 126 poslaničkih mesta, Ljajić će imati devet svojih predstavnika u parlamentu.

PUPS bi mogao da računa između osam i devet poslaničkih mesta, dok Nova Srbija Velimira Ilića neće moći da računa na šest poslaničkih mesta kao do sada, već možda na tri ili četiri mesta u parlamentu.

Pokret socijalista, koji danas ima tri mandata u parlamentu, mogao bi da računa na pet kandidata na celoj listi i tri sigurna mesta u parlamentu. Dva mesta su garantovana i za Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića, a mesta će biti i za Marijana Rističevića i Miodraga Lintu. Izvori Danasa nisu mogli da preciziraju koliko bi poslaničkih mesta moglo da pripadne SNP Nenada Popovića, koji je do sada imao jednog poslanika. Očekuje se da će SNS već u nedelju predati izbornu listu i potpise Republičkoj izbornoj komisiji. To će značiti i da će SNS biti broj jedan na izbornom listiću. Mediji su objavili da će se lista SNS navodno zvati Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari