Martinović: Netačne tvrdnje da je više hiljada Albanaca izbrisano iz biračkog spiska 1Aleksandar Martinović Foto: Beta/AMIR HAMZAGIĆ

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu demantovalo je tvrdnje da je više hiljada Albanaca iz Preševske doline izbrisano iz biračkog spiska, te da im je policija pasivizirala adrese i ostavila ih bez ličnih dokumenata.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave i predsednik Кoordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Aleksandar Martinović saopštio je da su takve tvrdnje „neprihvatljive i apsolutno netačne“, a da je pitanje prebivališta uređeno Zakonom o prebivalištu i boravištu građana iz 2011. godine, za čiju primenu i nadzor je nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„MUP svakodnevno dostavlja izveštaje o promeni adresa prebivališta građana, odnosno izveštaje o građanima za koje je utvrđeno da nemaju prebivalište“, objasnio je ministar.

„MUP ima jedinstvenu proceduru provere prebivališta, te se ne može reći da se odnosi na određenu grupu ljudi i teritoriju. Isto tako, MUP sprovodi terensku kontrolu u situaciji provere činjenice stanovanja građana na prijavljenom prebivalištu“, naveo je Marinović.

Prethodno se u medijima pojavila vest da je najmanje 3.370 Albanaca u Preševskoj dolini izbrisano sa biračkog spiska u periodu od 2015. do 2022. godine, a ministarstvo je reagovalo na emisiju portala Peščanik u kojoj je rečeno da je proteklih godina hiljade Albanaca iz Preševske doline izbrisano iz biračkih spiskova, kao i da im je policija zloupotrebljavajući Zakon o prebivalištu i boravištu, pasivizirala adrese i ostavila ih bez važećih ličnih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari