Vlast i opozicija u Skupštini Srbije ponovo se našla u klinču, kada je Aleksandar Martinović, ministar za državnu upravu izvređao poslanike opozicije rekavši im da se „raduju kad neko pogine“ i to samo zato što su zbog izlivanja amonijaka kod Pirota zatražili sazivanje vanredne sednice parlamenta.

Poslanici opozicije tvrde i da je ministar Martinović opsovao narodnjaka Miroslava Aleksića, zbog čega su oni zatražili da u parlament dođe neki drugi, dostojniji ministar, koji će da poštuje poslanike.

„Mi smo preduzeli sve mere i svi ministri su na terenu. Nemojte da se radujete i nemojte da profitirate na nesreći“, poručio je ministar Martinović i dodao da je danas u 10 sati zasedao Republički štab za vanredne situacije kojim je predsedavao Bratislav Gašić, te da je doneo niz mera koje je neophodno sprovesti na terenu.

„Navedeni ministri ne mogu da dođu u Skupštini zato što su u trenutnu i Pirotu i postupaju po zaključku Štaba za vanredne situacije“, rekao je Martinović.

On je pozvao poslanike opozicije “da ne seire kada se dogode akcidenti u Srbiji”.

“Bio sam ovde narodni poslanik opozicije. Pao je avion, tada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac. Desio se zemljotres u Kraljevu kada ste vi bili na vlasti…Dok smo bili u opoziciji nije nam padalo na pamet da ostvarujemo političku korist od toga što se negde prevrnula cisterna, što je pao avion, što je neko poginuo. Vi se samo time bavite”, rekao je Martinović i ocenio da je to jedna vrsta “političke nekrofilije”.

Martinović je zamolio poslanike da vode računa o svojim rečima, a ako neće onda “neka nastave da seire kada se prevrne cisterna, autobus, padne helikopter…”. “Ako hoćete da demontirate vlast SNS, kao što je rekao jedan poslanik, to morate da uradite na izborima”, poručio je Martinović.

To je izazvalo negodovanje poslanika opozicije koji u zatražili da vlada u parlament pošalje nekog drugog ministra , umesto Martinovića, koji vređa opoziciju . Deo opozicije reklamirajući Poslovnik okupio se ispred stola predsednika parlamena negodujući, pa je Vladimir Orlić bio prinuđen da odredi kratku pauzu,a tom prilikom je izrekao i opomenu Siniši Kovačeviću koji je protestvovao zbog kršenja poslovnika .

Ispadu Martinovića prethodile su kritike opozicije zbog toga što se o akcidentu u Pirotu govori beznačajno, što je na RTS-u tom događaju posvećeno tek tridesetak sekundi, a Miroslav Aleksić, šef Narodne stranke pozvao je predsednika Skupštine Vladimira Orlića da sazove vanrednu sednicu parlamenta zbog situacije u Pirotu.

„Jeste li vi svesni ozbiljnosti situacije? Tamo i dalje curi amonijak, ljudi padaju mrtvi. Šta ćemo mi ovde da radimo danas, pametnije i važnije od toga da sazovemo vanrednu sednicu Skupštine, da ovde dođu Irena Vujović, Goran Vesić i premijerka Srbije… Da informišu poslanike, da resorni odbori odrade svoj posao i da vidimo ko šta treba da radi od insititucija. Ili ćete ovo da krijete i da se pravite ludi? Dole imamo situaciju koja nije pod kontrolom i pozivam vas da se hitno reaguje. Ovo je ozbiljna stvar, ugroženi su životi ljudi. Goran Vesić treba da dođe ovde i objasni kako to da se na pruzi, koja je prošle godine rekonsturisana, to dogodi. Irena Vujović? Šta radi ona sa svojim resorom? Gde je ona“, pitao je Aleksić i upozorio da je reč o vanrednoj stiuaciji i da hitno Skupština mora o tome da raspravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari