Poslanici opozicije najavili da neće glasati za Zakon o javnim medijskim servisima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Poslanici opozicije najavili su danas u Skupštini Srbije da neće podržati Zakon o javnim medijskim servisima po kome će u narednoj godini iz republičkog budžeta ti mediji dobiti 900 miliona dinara, i naveli da nisu zadovoljni radom RTS-a.

Poslanica Ujedinjenih i funkcionerka Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da nije tačno da je opozicija protiv RTS-a i RTV-a, time što neće glasati za to da u 2023. godini dobiju 900 miliona dinara, već je „snažno i duboko protiv toga kako radi REM, i načina na koji ne informišu nacionalni medijski servisi i Srbije i Vojvodine“.

Tepić je rekla da RTS, a naročito RTV „drže građane Srbije u slepilu“, iako ih dva puta plaćaju preko takse i preko budžeta, kao i da budžetsko finansiranje ima direktni uticaj politike na uređivačku politiku.

Poslanik Zeleno-levog kluba i funkcioner Ne davimo Beograd Radomir Lazović ocenio je da je „REM svesno saučesnik SNS-a u potpunoj kontroli medija, da se slučajno neki glas opozicije ili kritike vlasti ne čuje“, kao i da je „saučesnik za obračun sa političkim neistomišljenicima“.

„Za deset godina na vlasti SNS je uspela da potpuno devastira stanje u medijima i da dotaknemo dno gde se sada nalazimo. REM je pre par dana stupio u štrajk i to verovatno niko nije primetilo jer ni do sada nisu radili i nisu se mešali u svoj posao. Bio bi to najbizarniji štrajk, da nije bilo štrajka vlasti protiv opozicije“, rekao je Lazović.

On je kritikovao i Zakon o policiji, ističući da će njegovom primenom biti uspostavljena „partijska policija“ kako bi Srpska napredna stranka „mogla da kontroliše nepodobne ili političke neistomišljenike.

Poslanik Dveri Ivan Kostić je rekao da taj pokret „neće glasati za zakone o medijskim servisima jer oni ne služe građanima kako treba, niti prezentuju sve političke stranke“.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da je napravljen formalni prekršaj, jer sednica skupštine nije sazvana sedam dana ranije, kao i da su se u objedinjenoj raspravi našle tačke koje nemaju ništa zajedničko.

Lutovac je kritikovao rad REM-a i javnih servisa, navodeći da „REM sve vreme pokušava da radi nešto što mu nije posao, a to je da štiti režim Aleksandra Vučića“.

Dodao je da su mediji, policija i BIA „stubovi ove vlasti“, kao i da Aleksandar Vučić „nije dobio nijedne izbore dok se nije dočepao vlasti“, i stavio ih pod svoju kontrolu.

„Suština su mediji i REM koji treba da bude regulator. RTS nije javni servis, RTS je privatni servis Aleksandra Vučića“, rekao je Lutovac.

Poslanik Jedinstvene Srbije (JS) Života Stračević je rekao da ni ta stranka „nije baš za to da se javni servis finansira i iz budžeta građana i sopstvenih prihoda“, ali da će njeni poslanici glasati za te tačke dnevnog reda iako JS „nije zadovoljna kako RTS izveštava o njima“.

Starčević je rekao da se na RTS-u ne može videti ništa od aktivnosti predsednika JS Dragana Markovića Palme, koji je zadnji put gostovao u emisiji na javnom servisu „27. februara 2018. godine“.

Jovanović (Narodna stranka): Građani još plaćaju pretplatu za RTS, Vučić obmanuo da će biti ukinuta

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da građani Srbije plaćaju pretplatu za Radio-televiziju Srbije (RTS) preko takse za električno brojilo i devet godina posle jasnog i nedvosmislenog obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će pretplata biti ukinuta, a da vlast povrh toga RTS-u daje i dodatni novac iz budžeta za 2023. godinu.

Na sednici Skupštine Srbije Jovanović je citirao Vučićevu objavu na Tviteru kako je naveo, od 23. maja 2013. godine, kada je napisao bda će TV pretplata, kao što je i obećao građanima Srbije, biti ukinuta, jer on ne pripada „onom tipu ljudi koji je 12 godina obmanjivao građane Srbije i bavio se samo marketinškim trikovima“, te da je to obaveza od koje neće odustati.

Jovanović je rekao da RTS „očigledno pati od hronične nestašice novca“, pa građani moraju da mu daju i dodatni novac iz budžeta, i dodao da građani na toj televiziji „ništa nisu mogli da čuju o Zakonu o policiji, kojim režim pokušava da stvori partijsku policiju i da Srbiju pretvori u policijsku državu“.

Jovanović je naveo da građani na RTS-u nisu mogli da čuju ni da je „u Zaječaru juče izmereno 860 mikrograma zagađenja vazduha po kubnom metru, što je u rangu gasne komore“.

„Vlada Srbije ne uvodi vanrednu situaciju po Zakonu o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama da bi se zaštitilo stanovništvo dok užasna situacija ne bude ublažena“, rekao je Jovanović.

Ocenio je da je vlast „izvršila genocid nad srpskim medijima i uništila slobodne medije“.

„Vi ste zaveli diktaturu i cenzuru u medijima, iako je cenzura zabranjena Ustavom Srbije, koji jemči slobodu mišljenja i izražavanja. O tome da li se ta sloboda jemči i posle izražavanja mišljenja mogu da govore novinar Milan Jovanović, kome je zapaljena kuća, i Ana Lalić, koja je hapšena tokom pandemije, ali ne mogu da govore Slavko Ćuruvija i novinari koji su izgubili živote radeći svoj posao“, rekao je Jovanović.

Dodao je da poslanici Narodne stranke i drugih opozicionih stranaka „ne zastupaju interese bilo kojih medija, kako to vlast pokušava da predstavi“, nego govore o medijima koji bi trebalo da informišu građane.

„Građani ne traže ni istinu vlasti niti opozicionu istinu, nego traže da budu obavešteni o onome što se stvarno događa u Srbiji, a to ne može da se čuje na javnim servisima i medijima pod kontrolom vlasti. Ranije je već rečeno da ako mislite da normalnu zemlju podignete na temeljima televizije Pink, u srpskoj istoriji bićete obeleženi kao konzilijum doktora koji se protiv kancera borio gradeći groblja“, rekao je Jovanović.

Jovanović je predsedniku Skupštine Srbije Vladimiru Orliću rekao da je „sklepano vodio“ sednicu parlamenta, kao što je „sklepan i dnevni red na kojem su i javni medijski servisi i REM i sudije i Emirati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari